Vlasti RS nemaju namjeru prestati dizati tenzije uoči godišnjice genocida u Srebrenici

13
Radiosarajevo.ba
Vlasti RS nemaju namjeru prestati dizati tenzije uoči godišnjice genocida u Srebrenici
Foto: X.com / Vojska Srbije

U članu 7 Zakona o Vojsci Srbije navedeno je da se vojnim licima smatraju državljani Srbije - učenici i kadeti vojnoškolskih ustanova koji se školuju za vojne dužnosti i lica na drugom stručnom osposobljavanju za oficire i podoficire.

Zbog činjenice da je riječ o formacijama druge države koje su prodefilirale kroz Prijedor- uslijedile su žestoke reakcije u kojima se poziva na odgovornost nadležnih u našoj zemlji.

Među prvima su reagirale Majke Srebrenice. Pozvale su na hitnu reakciju OHR-a i nadležnih institucija jer ovim činom, kako navode, Srbija je prekršila Dejtonski mirovni sporazum.

UŽIVO | Treći dan od katastrofalnih poplava u BiH, sve ekipe na terenu pružaju pomoć ugroženima

UŽIVO | Treći dan od katastrofalnih poplava u BiH, sve ekipe na terenu pružaju pomoć ugroženima

"Zbog prisustva Vojske Srbije - koja nema dozvolu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici – zahtijevamo hitnu reakciju OHR-a jer ne znamo da li smo sigurni, da li je ovo poruka prijetnje da oni mogu doći kad žele i gdje žele. Vojska Srbije se nalazi na teritoriji suverene Bosne i Hercegovine, mi kao i te 1995. trebamo čekati na svojim pragovima da nas ubijaju, tjeraju i siluju dok čitav svijet šuti".

Reakciju su uputili i članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić. Ova institucija, navodi Komšić, nije dala nikakvo odobrenje. Poziva na utvđivanje odgovornosti za defile, a ukoliko je odobrenje izostalo, riječ je, ističe, o zabrinjavajućem činu.

Predsjedništvo BiH nije odobrilo ulazak pripadnicima Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Federalna.

Također, u okviru plana bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije - ova aktivnost nije planirana, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Klub Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu BiH pozvao je Predsjedništvo BiH na održavanje hitne sjednice zbog prisustva pripadnika Vojske Srbije na teritoriji naše zemlje.

Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine  Bosne i Hercegovione (PD PSBiH) pozvalo je Predsjedništvo BiH da održi hitnu sjednicu na kojoj će biti prisutni i ministar odbrane BiH i ministar vanjskih poslova, na kojoj će definisati neophodne mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH.

Čedo Jovanović objavio staru fotografiju i poručio: 'Bruke ljudske, niste vi Srbi dostojni Kozare'

Čedo Jovanović objavio staru fotografiju i poručio: 'Bruke ljudske, niste vi Srbi dostojni Kozare'

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković naveo je da Vojska Srbije u Prijedoru predstavlja dokaz teritorijalnih pretenzija Srbije prema BiH.

"Vojska Srbije defiluje kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozari", napisao je Mioković.

Jasno je da ovaj čin pokazuje da vlasti RS nemaju namjeru prestati podizati tenzije uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Prema dostupnim informacijama, iste ove formacije boravile su na parastosu stradalima u Bratuncu, gdje su dijelom puta koji vodi prema Srebrenici postavljene fotografije pripadnika VRS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije