Vlajki: Srpska, kao hrišćanska zemlja...

Radiosarajevo.ba
Vlajki: Srpska, kao hrišćanska zemlja...
Potpredsjednik RS Emil Vlajki smatra neophodnim sastanak Hrvatskog narodnog sabora na kojem će biti donesena odluka o referendumu koji će voditi objedinjavanju hrvatskih područja u FBiH.

Iz Vlajkijevog kabineta je saopšteno da referendum o pitanju legitimnosti vlasti u FBiH i autonomiji hrvatskog naroda, kao izrazu ustavne ravnopravnosti, ostaje jedino pravno i demokratsko rješenje za duboku krizu u koju je zapala BiH. 
 
Vlajki ističe da RS, "kao hrišćanska zemlja, snažno podržava Hrvate u Federaciji u njihovoj borbi za ravnopravnošću, a pitanje povratnika s jedne i druge strane Save rješava u uskoj saradnji sa Zagrebom". 
 
"Srpsko rukovodstvo je svjesno da je punopravna proklamovana hrvatska samouprava nakon referenduma o ravnopravnosti Hrvata prije deset godina zgažena tenkovima `međunarodne zajednice`. RS je deset godina poslije opetovanim zahtjevom za referendum rekla takvoj praksi `dosta` i na velika vrata vratila referendum kao efikasan način suprotstavljanja totalitarističkoj i unitarističkoj praksi", navodi se u saopštenju. 
 
Prema Vlajkijevim riječima, referendum u RS nije mrtav i ako stranci ne budu imali sluha za zahtjeve RS u oblasti pravosuđa, on će biti održan, a shodno tome, RS će imati puno razumijevanje i podršku za referendumsko izjašnjavanje o autonomiji Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. 
 
Potpredsjednik RS je naglasio da se Hrvati moraju suštinski i efikasno suprotstaviti učinjenom diktatorskom pravnom nasilju u Federaciji BiH i da se prva mjera svodi na građansku neposlušnost koja je taktičke prirode i primjenjivaće se od slučaja do slučaja.
 
"Svaki put kada sadašnja nelegalna vlast donese neki zakon ili uredbu koja škodi hrvatskim interesima, Hrvati koji se nalaze na nižim nivoima vlasti moraju takve nelegitimne akte ignorisati, a i građani isto tako. Istovremeno se moraju vršiti javni protesti protiv takvih akata, te angažovati hrvatska dijaspora koja će u svojim zemljama lobirati i vršiti pritisak na vlasti", poručio je Vlajki.
 
On je dodao da su Bošnjaci nelegalno i nelegitimno zauzeli vlast u Federaciji BiH zahvaljujući diktatorskom i nedemokratskom činu visokog predstavnika i da će od sada bošnjačka vlast nizom zakona, dekreta i odluka gušiti preostale Hrvate u srednjoj Bosni, ali i u Hercegovini želeći ih potisnuti sa tih područja. 
 
"Nažalost, Hrvatska, sve dok konačno ne uđe u EU, neće biti u stanju suštinski i efikasno pomoći Hrvate u BiH. Rukovodstva najjačih političkih stranaka hrvatskog naroda u BiH to dobro znaju i zato je njihovo djelovanje, čisto retoričke prirode i ne može ničemu konkretnom poslužiti", ocijenio je Vlajki.
 
Prema njegovom mišljenju, autentična hrvatska rukovodstva moraju se osloboditi krive svijesti da osiguranje ravnopravnosti Hrvata u BiH zavisi prvenstveno od Zagreba i početi konkretno djelovati i izboriti se za slobodu.
 
"Po ustanovljenim principima UN, svaki narod ima pravo, ako ne i na otcjepljenje, barem na tu vrstu supstancijalne autonomije. Nedavni primjer je pozitivan odnos međunarodnih faktora prema referendumu u Južnom Sudanu", smatra Vlajki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije