Vlada USK zabranila otvaranje novih prihvatnih centara za migrante

Anadolija
Vlada USK zabranila otvaranje novih prihvatnih centara za migrante
Foto: AA / U nekadašnju fabriku "Bira" stigla nova grupa migranata

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) zabranjuje uspostavljanje novih prihvatnih centara, kao i smještaja u privatnim objektima na području USK od strane međunarodnih organizacija bez prethodno dobijene saglasnosti lokalne vlasti i obavještavanja Operativne grupe.

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona razmatran je prijedlog zaključka o mjerama za koordiniranje i nadzor nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona.

Na temelju razmatranih podataka utvrđenih od strane Operativne grupe, utvrđeno je da postoji potreba za pojačanim nadzorom migrantskog vala, kontrolisanjem priliva ilegalnih migranata kao i njihovog kretanja, stoga Vlada USK daje podršku radu Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona te su doneseni zaključci o mjerama za koordiniranje i nadzor nad migrantskom krizom na području Kantona.

Vlada USK zahtijeva od Međunarodne komisije za migracije (IOM), u cilju određivanja kapaciteta Unsko-sanskog kantona za prihvat migranata, da predoči tačan broj lica koja mogu biti smještena u postojećim privremenim prihvatnim centrima u objektima: Đački dom, hotel Sedra, Bira, Miral i Trnovi, te da Vladu USK kontinuirano izvještava o svim promjenama koje se tiču kapaciteta za prihvat migranata.

Također, Vlada USK zabranjuje uspostavljanje novih prihvatnih centara, kao i smještaja u privatnim objektima na području USK od strane međunarodnih organizacija bez prethodno dobijene saglasnosti lokalne vlasti i obavještavanja Operativne grupe.

Traži se da IOM hitno organizuje rad zaštitarskih službi unutar privremenih prihvatnih centara kojima upravljaju, te da, u saradnji sa Uredom za strance, uspostavi kućni red za migrante smještene u tim centrima.

Vlada USK zahtjeva od IOM-a da, u dogovorenom roku, migrante smještene u hali Miral u Velikoj Kladuši, zbrine u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima.

Od Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija svih nivoa vlasti traži se da, svako u okviru svoje nadležnosti, i dalje vrši pojačanu kontrolu svih prevoznih sredstava koja idu u pravcu USK, radi kontrolisanja priliva migranata u odnosu na raspoložive kapacitete u postojećim privremenim prihvatnim centrima, koji će biti definirani i redovno ažurirani u saradnji sa IOM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije