Vlada TK podržala rudare: Bez socijalnog dijaloga nema izlaska iz krize

0
Radiosarajevo.ba
Vlada TK podržala rudare: Bez socijalnog dijaloga nema izlaska iz krize
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Protesti rudara ispred Vlade Federacije BiH

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici prihvatila je Pismo podrške rudnicima uglja i rudarima u Federaciji BiH, odnosno sindikatima radnika rudnika u FBiH i Rudnika Kreka u borbi za ostvarivanje prava rudara.

Pismo podrške je na konferenciji za novinare uputio premijer TK Kadrija Hodžić.

"Vlada Tuzlanskog kantona izražava veliku zabrinutost za negativne ekonomsko-socijalne trendove u rudnicima Federacije Bosne i Hercegovine i posebno za radno-socijalni status rudara rudnika 'Kreka'. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Kriza 'rudarskog pitanja' u rudniku 'Kreka' je vrh krize koncerna JP Elektroprivrede BiH, krize koja je kulminirala godinama nagomilanim problemima oko neriješenih pitanja cijena uglja, neobnavljanja rudarske opreme, neprovedene dokapitalizacije, a u posljednje vrijeme i restrikcijama prodaje uglja u slobodnom prometu, te oslanjanje TE Tuzla na ugalj iz rudnika Stanari umjesto na rudnik Kreka.

Nažalost, kriza Koncerna EP BiH i Rudnika 'Kreka' je fakturisana isključivo rudarima 'Kreke'. Ponuđeno vođenje rješenja ove krize dominantno preko smanjivanja plaća i ugradnje 'učinka' u plaće ne samo da nije dovoljno, nego je i kontraproduktivno, jer se 'učinak', upravo zbog oskudnosti opreme, naprosto ne može postići. Ove godine rudnik 'Kreka' će, zbog nagomilanih problema, proizvesti oko milion tona uglja manje u odnosu na prošlu godinu.

Rudnik 'Kreka' je najveći rudnik uglja u BiH, a bilježio je najmanje ulaganja u rudarsku opremu, iako je Krekin ugalj ekološki najprihvatljiviji za TE, ima najmanje sumpora u sastavu. U zadnjih četvrt stoljeća, nakon rata u BiH, obnova EP BiH i elektroprivrednog sektora najmanje se odnosila na rudnike. I upravo je ta činjenica došla sada na naplatu.

Zbog izrazito negativnih okolnosti u i oko rudnika 'Kreka' ova kriza će naprosto biti prenijeta na TK. Snosićemo sve ekonomsko-socijalne implikacije ove krize, koje će ponijeti privreda TK kao industrijsko-rudarsko središte regiona i BiH.

Stoga je Vlada TK na strani rudara i dajemo punu podršku Sindikatu radnika rudnika FBiH i Rudnika 'Kreka' u njihovoj sindikalnoj borbi za temeljna ljudska pitanja, odnosno prava na rad, svjesni činjenice da smo u dugororčnoj perspektivi orijentisani na zelenu transormaciju.

Upućujemo na snažan socijalni dijalog, bez kojeg nema islaska iz ove krize, dajući podršku svakoj strategiji restruktiranja rudnika koja ide u susret rješenju 'rudarskog pitanja'", navodi se u pismu podrške Vlade TK. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije