Usvojen novi cjenovnik: Evo koliko će koštati putarina na autocestama u RS

Radiosarajevo.ba
Usvojen novi cjenovnik: Evo koliko će koštati putarina na autocestama u RS
/ Foto: Autoputevi RS

Vlada RS usvojila je danas, na 43. sjednici, u Banjoj Luci, Uredbu o visini putarine, kojom se utvrđuje visina putarine na svih 106 kilometara autoputa koji je u upotrebi i to kroz zatvoreni sistem naplate putarine.

Uredbom se utvrđuje visina putarine za korišćenje autoputa po klasama vozila, način i sredstva plaćanja putarine, kao i stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine.

Kao stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine predviđene su periodične, mjesečne ili godišnje pretplatne karte koje će vrijediti za određenu relaciju i popusti u rasponu od 15 do 25 posto koji će vrijediti na cijeloj mreži atuputeva.

Tako će prema novom cjenovniku putarina za laka motorna vozila do naplatnog mjesta Kladari iz pravca Prnjavora iznositi 3 KM, iz pravca Drugovića 5, Laktaša 6, a najskuplja će biti iz pravca Čatrnje 10 maraka.

Putarina tako za autobus bez prikolice do, na primjer, naplatnog mjesta Prnjavor iz pravca Kladara iznositi devet maraka, a najskuplja će biti iz pravca Čatrnje 21 KM.

Za kamione sa četiri osovine sa ili bez prikolice putarina će, na primjer do naplatnog mjesta Laktaši iz pravca Drugovića iznositi 5 maraka, a najskuplja će biti iz pravca Kladara i iznosiće 30 KM.

Kompletan cjenovnik možete da pogledate OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije