Vlada RS podnijela tužbu protiv FBiH

Srna
Vlada RS podnijela tužbu protiv FBiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Vlada RS-a uputila je danas Sudu BiH tužbu protiv Federacije BiH zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza u vrijednosti od 34.571.047 KM.
Tužba je podnesena radi naknade štete od 34.571.047 KM i odnosi se na period od jula 2017. godine do decembra 2018. godine, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

RS podnosi tužbu protiv FBiH radi naknade štete zbog neodobravanja nespornih prijedloga odluka o obračunu koeficijenata za raspodjelu indirektnih poreza od jula 2017. godine do decembra 2018. godine i prijedloga obračuna drugog privremenog poravnanja između entiteta za 2017. godinu i prijedloga obračuna drugog privremenog poravnanja između entiteta za 2017. godinu.

Institucije RS-a dale su saglasnost na tužbu koju je pripremilo Pravobranilaštvo RS-a.

Zbog neusvajanja novih koeficijenata za raspodjelu sredstava, novac koji pripada RS-u sliva se na račun FBiH.

Vlada RS-a bila je spremna i otvorena za saradnju ali zbog opstrukcija Ministarstva finansija FBiH i izostajanja rješenja, Vlada RS, s ciljem zaštite budžeta i prava građana RS-a, zatražila je nadokandu štete sudskim putem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije