Vlada RS odlučila: "Prekidamo saradnju sa ambasadama SAD i Velike Britanije"

5
Radiosarajevo.ba
Vlada RS odlučila: "Prekidamo saradnju sa ambasadama SAD i Velike Britanije"
FOTO: AA / Vlada RS

Vlada RS danas je u nastavku 13. sjednice usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog "antidejtonskog djelovanja".

"Vlada RS konstatuje da je RS prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te s tim u vezi traži od institucija RS, predstavnika RS u "zajedničkim" institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u RS, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije.

Vlada RS je uvjerena da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH", navodi se u saopštenju Vlade RS.

Ističu kako smatraju da je "obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici".

"Vlada RS će obavijestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije zbog njihovog antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Vlada Republike Srpske će Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja i zaključak dostaviti Narodnoj skupštini RS", navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije