Vlada RS: Najaktivniji bili 'čudni' nalozi i bošnjačka imena

Radiosarajevo.ba
Vlada RS: Najaktivniji bili 'čudni' nalozi i bošnjačka imena


Vlada Republike Srpske (RS) u informaciji koju je pripremila za posebnu sjednicu entitetskog parlamenta, 14. juna, ponovo optužuje sigurnosne strukture FBiH i BiH za nedjelovanje 6. juna, prilikom protesta građana u Sarajevu, te iznosi tvdnju da su „iskazane iste slabosti i u lancu komandovanja, kao i prilikom terorističkog napada na Ambasadu SAD-a.

"Manjkavosti bezbjednosnog sistema ponajviše su pogađale predstavnike RS-a koji su već dugo i kontinuirano izloženi raznim pritiscima i prijetnjama u Sarajevu samo zbog toga što ostvaruju svoje aktivnosti u skladu s Ustavom BiH. Samim tim oni su smetnja pokušajima unitarizacije BiH, što bi bilo suprotno njenom međunarodnopravnom i ustavnom određenju", tvrdi se u informaciji, javlja Fena.

Vlada RS-a dodaje i da se ''pokazalo da bezbjednosni sistem ne funkcioniše, te da ne postoji neophodna bezbjednost srpskih predstavnika u bh. institucijama tokom njihovog rada u Sarajevu''.

Ponavljaju se tvrdnje da su srpski poslanici bili 'zatočeni', a poslanici političkih partija sa sjedištem u Sarajevu, nesmetano ulazili i izlazili iz zgrade parlamenta BiH.

U dokumentu, koji je naslovljen kao 'Informacija o političko-bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi s blokadom objekata institucija BiH u Sarajevu', je navedeno i 'djelovanje MUPRS-a' tokom tih dešavanja u Sarajevu i o ostvarenim kontaktima s drugim sigurnosnim agencijama u BiH.

Iako se protelih dana od nekih zvaničnika u RS-u moglo čuti da su tog 6. na 7.juni pripadnici policije RS-a učestvovali u 'deblokadi', u informaciji Vlade RS-a se precizira  da su ''deblokadu zgrade institucija BiH i evakuaciju osoba izveli pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i Jedinica za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a tuzlanskog kantona i MUPZDK-a''.

Navodi se i šta je tog dana pisano na društvenim mrežama.

"Aktivnosti koje su na društvenim mrežama započele dan ranije (5.juna) kulminirale su 6. juna, u vremenu kada se pojavio poziv građanima Banje Luke da se organizuju i solidarnim protestima pruže podršku protestantima u Sarajevu. Kada se analizira stanje na internetskim društvenim mrežama povodom protesta u Sarajevu i pozivima za organizovanje protesta u Banjoj Luci, može se zaključiti: na internet forumima i fejsbuk grupama, najaktivniji su bili članovi s bošnjačkim imenima i/ili 'čudni' Facebook i Twitter nalozi.

Izrazitu aktivnost imalo je nekoliko pojedinaca i članovi pojedinih organizacija, bezuspješno su pokušali da animiraju proteste u Banjoj Luci i Beogradu. Nekoliko e-mail adresa za informacije i podršku protestima su bile adrese zvaničnih institucija BiH, adrese poznate Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, evidentirani su pojedini novinari iz Sarajeva koji su prednjačili u širenju dezinformacija prema RS-u, a i na društvenim mrežama RS-a, evidentirane su najaktivnije osobe sa sličnim aktivnostima.

Određeni broj profila koji su javno podržavali i pozivali na proteste u Banjoj Luci su lažni profili koje su vjerovatno formirale osobe iz FBiH, što se može vidjeti iz spiska njihovih prijatelja (profili su nakon toga ili zaključani ili obrisani)", navela je Vlada RS-a u informaciji dostavljenoj poslanicima Narodne skupštine za posebnu sjednicu zakazanu za petak.

Također se dodaje i da je u blizini Narodne skupštine primijećena grupa od desetak građana, pripadnika pojedinih organizacija koja se razišla nakon legitimisanja članova grupe".

"Drugih okupljanja niti protesta u RS-u nije bilo", stoji u Vladinoj informaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije