Vlada RS krenula u osnivanje entitetske agencije za lijekove

3
Radiosarajevo.ba
Vlada RS krenula u osnivanje entitetske agencije za lijekove
Foto: Anadolija / Vlada RS

Vlada RS je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku, kojim se predviđa nova republička upravna organizacija – agencija za lijekove i medicinska sredstva RS i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Također se propisuje da je agencija samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica. Predloženim zakonom vrši se usklađivanje Zakona o republičkoj upravi sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, kojim se predviđa osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva RS.

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je 20. oktobra 2021. godine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić rekao je tada da su praktično prepisali zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na novu agenciju za lijekove RS.

Predstavnici opozicije navode da će ovaj zakon uvesti pravnu nesigurnost na tržištu, kao i to da on neće riješiti problem nabavke medicinskog kisika koji je u ovom trenutku glavni problem.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet koji se odnosi na odluku NSRS o formiranju entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije