Vlada RS-a izašla iz okvira nadležnosti

Radiosarajevo.ba
Vlada RS-a izašla iz okvira nadležnosti

Vlada Republike Srpske je izašla iz okvira svojih nadležnosti odlukom da korisnika sredstava za prvu fazu gradnje "Andrićgrada" u Višegradu oslobađa primjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

"Ona nema nikakav pravni osnov da tako nešto uradi", rekao je za Dnevni avaz Srđan Blagovčanin, izvršni direktor "Transparency Internationala BiH" (TIBiH).

Komentirajući dopunu ranije odluke Vlade RS o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava za gradnju "Andrićgrada", objavljene 29. juna u "Službenom glasniku RS", Blagovčanin napominje da je navedena oblast regulirana državnim Zakonom o javnim nabavkama te je, u skladu s tim, akt niže pravne snage ne može mijenjati.

"Ukoliko su u pitanju privatna sredstva, niko nije dužan primjenjivati ovaj Zakon, ali ako se radi o javnim sredstvima, onda postoji obaveza da se Zakon primjenjuje. Sve drugo predstavlja zloupotrebu. A u slučajevima kada se radi o sistemskim kršenjima zakona, nadležni organi trebali bi provesti istragu", dodao je Blagovčanin.

Na drugačiji način državne zakone tumači premijer RS-a Aleksandar Džombić koji smatra da nije neophodno da "Andrićgrad", budući da je većinsko privatno preduzeće, primjenjuje Zakon o javnim nabavkama u BiH.

Vladi RS, kako navodi, bitno jedino da preduzeće pravda sredstva koja se odobravaju iz entitetskog budžeta, ali ovdje treba napomenuti da "Andrićgrad" nije isključivo vlasništvo preduzeća Emira Kusturice "Lotika" nego i Skupštine općine Višegrad, kao i njegove Vlade. 

Zakon izmijenjen zbog Kusturicinon "Andrićgrada"

 Dok iz Ureda visokog predstavnika na zahtjev za komentar sporne odluke Vlade RS poručuju da je Agencija za javne nabavke BiH ovlaštena za adekvatnu primjenu Zakona o javnim nabavkama BiH, uključujući i preduzimanje mjera neophodnih u slučaju njegovog svakog potencijalnog kršenja, odgovora iz Agencije nema.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije