Vlada RS-a formirat će nezavisnu međunarodnu komisiju za Srebrenicu

Srna
Vlada RS-a formirat će nezavisnu međunarodnu komisiju za Srebrenicu
/ Foto: Anadolija

Vlada Republike Srpske je, s ciljem cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, donijela odluku da u roku od 60 dana bude formirana nezavisna međunarodna komisija sa zaduženjima kakva je zatražila i Narodna skupština.

U saopštenju objavljenom na web stranici Vlade Republike Srpske navodi se da je Narodna skupština 14. augusta, glasovima svih prisutnih poslanika (70) odbacila Izvještaj Komisije iz 2004. godine koju je formirala tadašnja Vlada Republike Srpske.

Iz Vlade podsjećaju da su sve srpske stranke, kako vladajuće, tako i opozicione, glasale za odbacivanje Izvještaja iz 2004. godine, a Narodna skupština pozvala je na formiranje nezavisne međunarodne komisije koja će pripremiti objektivan i nezavisan izvještaj o stradanjima svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992-1995. godine.

"Četiri dana nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odbacila izvještaj iz 2004. godine, Vlada Srpske je, na sjednici od 18. augusta, takođe, donijela zaključak kojim se van snage stavljaju Izvještaj i shodni Zaključak.

S ciljem cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada Republike Srpske donijela je odluku da u roku od 60 dana bude formirana nezavisna međunarodna komisija sa zaduženjima kakva je zatražila i Narodna skupština", pojašnjava se u saopštenju.

Iz Vlade RS-a naglašavaju da stavljanje Izvještaja iz 2004. godine van snage ni na koji način ne predstavlja negiranje užasnih zločina koji su počinjeni nad bošnjačkim stanovništvom u srebreničkoj regiji 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije