Vlada Norveške inicira dijalog vjerskih poglavara Balkana

Fena
Vlada Norveške inicira dijalog vjerskih poglavara Balkana
Foto: Fena / Fotografija sa sastanka

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević susreo se danas s biskupom iz Osla Oleom M. Kvarmeom. Susret je upriličen u Ambasadi BiH u ovoj zemlji, a razgovoru su prisustvovali i savjetnik uvaženog biskupa Stein kao i glavni imam za Norvešku Senaid ef. Kobilica.

Tema razgovora bila je upravo ova inicijativa Ministarstva vanjskih poslova Norveške kao i jačanje multireligijske pozornice na Balkanu i Europi te o susretu vjerskih poglavara Balkana.

U cilju što bolje pripreme susreta vjerskih poglavara Balkana, biskup Ole želio je čuti razmišljanja ambasadora Makarevića na tu temu, tim više što je bh. ambasador bio godinama involviran u međureligijskom dijalogu u Njemačkoj kao član Deutsche Islamkonferenza (Njemačke islamske konferencije) koja se bavila međureligijskim dijalogom na najvišem nivou i tretirala niz važnih tema za muslimane koji žive u Njemačkoj.

Ambasador Makarević se zahvalio biskupu na dolasku i iskrenom pristupu ovoj inicijativi pohvalivši napore koji se ulažu na tom putu dajući punu potporu i spremnost učestvovanja u njoj te je naglasio specijalnu ulogu Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj koja može veoma pomoći i pomaže uopćeno u međureligijskom dijalogu.

Kao sljedeći korak planirano je putovanje u Sarajevo gdje će se biskup Ole susreti s vjerskim vođama u BiH, saopćeno je iz Ambasade BiH u Norveškoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije