Odluka / Vlada KS ukinula epizode "Upozorenje" i "Pripravnost"

01. 12. 2020. u 17:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Zabilježen je značajan pad koncentracija svih praćenih polutanata u zraku, zbog čega je Vlada Kantona Sarajevo danas donijela odluku o ukidanju epizode "Upozorenje" u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo.

Ova odluka donesena je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Podsjetimo, ove četiri zone su, kako je za Radiosarajevo.ba ranije pojasnio ministar prostornog uređenja Faruk Kapidžić, zapravo zone mjerenja i odnose se na cijeli kanton.

Kako je saopćeno danas iz Vlade KS, resornom ministarstvu je prethodno njegovo Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, sugerisalo ukidanje epizode "Upozorenje", kao i ukidanje epizode "Pripravnost".

Epizoda "Upozorenje" bila je proglašena 27. novembra ove godine zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

"Prema izvještaju Stručnog tijela, danas je zabilježen značajan pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, ispod propisanih dnevnih graničnih vrijednosti.

Osim toga, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje pretežno nestabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije u utorak i srijedu, a što ne bi trebalo dovesti do dugotrajne akumulacije zagađujućih materija u zraku", istaknuto je u saopćenju iz Vlade KS.

Ovakvo vrijeme će se zadržati do četvrtka, kad se očekuju padavine i pojačavanje vjetra južnog smjera.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)