Vlada KS objavila detalje: Kako će sufinansirati boravak djece u privatnim vrtićima

2
Radiosarajevo.ba
Vlada KS objavila detalje: Kako će sufinansirati boravak djece u privatnim vrtićima
Foto: Unsplash / Vrtić, Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila Program sufinanasiranja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama KS u školskoj 2022/2023. godini.

Usluge cjelodnevnog boravka djece u privatnim vrtićima iz Budžeta KS će biti sufinansirane sa 200 KM, a poludnevnog boravka sa 100 KM.

"Ovim programom sufinansiranja namjeravamo obuhvatiti svu djecu koja pohađaju privatne vrtiće. Postavili smo jedan uvjet, a to je da registrovana privatna ustanova ne namjerava uvećati cijenu boravka za više od 10 postou odnosu na važeću cijenu u ovoj školskoj godini.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Time želimo izbjeći nerazumno povećanje cijena zbog kojeg porodice, odnosno roditelji i djeca u konačnici ne bi imali nikakve koristi. Ovaj program je namijenjen njima, te smo u tom kontekstu i postavili ovaj uvjet. Očekivanja su da će oko 3.600 djece biti obuhvaćeno programom sufinasiranja", navela je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

Istakla je da Ministarstvo trenutno intenzivno radi i na registraciji i uvođenju u sistem mnogih ustanova koje se bave cjelodnevnom brigom o djeci, te da vrši provjere ispunjavanja pedagoških standarda i normativa. Time se, kako je kazala, povećava konkurentnost ali i nude prilike svoj djeci da mogu pohađati vrtiće.

"Želim istaći da su očekivani efekti ove mjere Vlade veći obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, poboljšanje standarda roditelja, staratelja i hranitelja djece, ali i stvaranje boljih prilika za žene i njihovom pristupu tržištu rada", naglasila je ministrica.

Za sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima do kraja ove budžetske godine je obezbijeđeno 2.900.000 KM.

Ministrica je poručila da će Ministarstvo izdati Instrukciju o online upisu djece u vrtiće, kroz postojeći EMIS sistem Ministarstva. Instrukcija će biti objavljena u ponedjeljak naredne sedmice, na zvaničnoj web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje.

"Na ovaj način povećavamo transparentnost i postižemo ekonomičnost u sistemu upisa djece. Upis će trajati cijelu godinu, jer je vrlo moguće da će pojedini vrtići proširiti svoje kapacitete, povećati broj odgojnih grupa, a osim toga, neki roditelji će ispisati svoju djecu iz vrtića pa će se otvoriti mjesta za prijem. Dakle, ovaj proces će biti moguć cijelu godinu, kako za upis u vrtiće, tako i za ostvarivanje prava na sufinansiranje", navela je ministrica.

Također je podsjetila da je Ministarstvo izradilo listu često postavljanih pitanja i odgovora roditelja vezanih za upis djece u vrtiće, a dostupni su na ovom LINKU. Roditelji sve upite mogu slati na email: predskolsko@mo.ks.gov.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije