Vlada KS o migrantima i izbjeglicama: Neophodno da se država ponaša kao država

Anadolija
Vlada KS o migrantima i izbjeglicama: Neophodno da se država ponaša kao država
Foto: Anadolija / Admir Katica

Pitanje migrantske krize je pitanje državne vlasti. Kanton Sarajevo i općine koje pripadaju Kantonu Sarajevo neće dozvoliti otvaranje novih migrantskih kampova ukoliko oni ne budu dio rješenja za cijelu Bosnu i Hercegovinu, poručeno je danas nakon hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo o temi "Migrantska kriza".

Sjednica je zakazana radi realizacije skupštinskih zaključaka donesenih na 14. radnoj sjednici, održanoj 30. oktobra, a koji su se odnosili na rješavanje pitanja smještaja migranata i izbjeglica na području Kantona Sarajevo. Na hitnu sjednicu Vlade KSantona Sarajevo pozvani su policijski komesar Kantona Sarajevo Nusret Selimović i svi načelnici općina s područja Kantona.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istakao je nakon današnje sjednice kako migrantska kriza nije počela jučer i neće se završiti možda dugi niz godina.

"Način na koji se mi budemo odnosili kao lokalna zajednica i kao kantonalni nivo vlasti prema migrantskoj krizi, uveliko će odrediti kvalitet života naših sugrađana u narednom dužem periodu", poručio je Forto.

"Kanton Sarajevo i općine koje pripadaju Kantonu Sarajevo ovdje zajedno vam poručujemo da nećemo dozvoliti otvaranje novih migrantskih kampova ukoliko oni ne budu dio rješenja za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ingerencija je državna, država treba da se bori s nečim s čim se mnogo jače države teško bore. Nećete to prepustiti jednom ili dva kantona ili tri lokalne zajednice", dodao je Forto.

Edin Forto - undefined

Foto: Anadolija: Edin Forto

Ministar rada, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Kantona Sarajevo Malik Garibija je također naglasio kako je pitanje migrantske krize pitanje državne vlasti i kako je apsolutno nedopustivo da se pritiskom migrantske krize bave kantonalne vlade i općinski nivoi vlasti.

"To je kao da se Vijeće ministara bavi pitanjem domova zdravlja ili kanalizacijamama u našim ulicama. Dakle, ovdje je neophodno da državni nivo vlasti počne da se bavi svojim poslom i da organizirano i sistemski pristupi rješenju ovog pitanja", rekao je Garibija.

Povukao je paralelu sa Srbijom, ističući kako je to zemlja s dvostruko manjim brojem migranata u kojoj postoji 18 kampova.

Garbija je pročitao zaključke današnje sjednice Vlade i predstavnika devet sarajevskih općina u kojima se od Vijeća ministara i državnih institucija, kao direktno odgovornih i isključivo nadležnih za pitanja migranata, traži da preuzmu odgovornost cjelovitog upravljanja migrantskom krizom, djelujući uz konsultacije s nižim nivoima vlasti, da značajno pojačaju kontrole istočne granice u svrhu smanjenja priliva migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini, po ugledu na zemlje Europske unije (EU) te da pitanje smještaja migranata riješi planski, formiranjem većeg broja kampova maksimalnog kapaciteta do 200 kreveta u cijeloj Bosni i Hercegovini, uključujući oba entiteta, Brčko Distrikt i svih 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako će Kanton Sarajevo nastaviti pružati humanitarnu, zdravstvenu i sigurnosnu zaštitu migranata u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, ali i upozorio da neodgovorno, neplansko i neadekvatno upravljanje migrantskom krizom izlaže riziku same migrante i lokalno stanovništvo.

Malik Garibija - undefined

Foto: Anadolija: Malik Garibija

Naglašeno je također kako će Vlada Kantona Sarajevo u narednom periodu učiniti dodatne napore za pomoć Općini Hadžići u suočavanju s posljedicama migrantske krize.

"Neophodno je da država počne da se ponaša kao država i da kontroliše ovu krizu", zaključio je Garibija.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica kazao je da, kada je riječ o migrantskoj krizi, trenutno imaju donekle iskontrolisanu situaciju koja se odnosi na ovu populaciju.

Admir Katica - undefined

Foto: Anadolija: Admir Katica

"Novi priliv migranata, prema sigurnosnoj procjeni, bi zaista značio značajno usložnjavanje sigurnosne situacije, a to je nedopustivo obzirom da država upravlja migrantskom krizom i zato mi kažemo 'ne' onim aktivnostima koje znače opterećenje samo jedne lokalne zajednice", rekao je Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije