Vlada Kantona Sarajevo ispunila samo 2 obećanja tokom prvih 100 dana mandata, ostaje ih još 8

0
Radiosarajevo.ba
Vlada Kantona Sarajevo ispunila samo 2 obećanja tokom prvih 100 dana mandata, ostaje ih još 8
Foto: Istinomjer / Monitoring predizbornih obećanja

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je tokom prvih 100 dana mandata provodila veće ili manje aktivnosti na realizaciji gotovo polovine od 166 mjera iz dokumenta "Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026". Kako su pokazali rezultati monitoringa Istinomjera, u potpunosti su ispunjena dva obećanja, ispunjavanje osam obećanja je u progresu, dok su započete aktivnosti na realizaciji još 72.

Saopštenje Istinomjera prenosimo u cijelosti:

Vlada Kantona Sarajevo imenovana je 24. marta 2023. godine, a formirale su je partije Narod i Pravda (NiP), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Naša stranka (NS) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Prethodno su ove partije usaglasile program na kom će raditi do 2026. godine.

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Ovo je jedini postizborni dokument koji Istinomjer prati u okviru svog monitoringa ispunjenosti obećanja partija na svim nivoima vlasti, a koji provodi još od 2010. godine. Slične programske dokumente pratili smo i u prethodnom mandatu, u kom su se u KS izmijenile tri vlade.

Dva ispunjena obećanja kantonalne Vlade tokom prvih 100 dana odnose se na uspostavljanje Centra za razvoj poduzetništva, kao i na izdvajanja za sport u iznosu 1% ukupnih budžetskih prihoda. Tako je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana 18. 4. 2023. godine usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju JU "Centar za napredne tehnologije".

Ljekarska komora KS: 'Zdravstveni sistem nije dobar niti za pacijente niti za zdravstvene radnike'

Ljekarska komora KS: 'Zdravstveni sistem nije dobar niti za pacijente niti za zdravstvene radnike'

Ovom odlukom osnovana je posebna organizaciona jedinica "Centar za razvoj poduzetništva", čija je uloga pružanje sistemske podrške malim i srednjim preduzećima, kao i kreativnim pojedincima u realizaciji poslovnih ideja.

Budžetom KS za 2023. godinu predviđeno je 12.119,800 KM za usluge sporta i rekreacije, što je nešto više od 1% ukupnog budžetskog prihoda koji je iznosio 1.198.331,837 KM. Usporedbe radi, u prethodnoj godini za ovu namjenu izdvojeno je nešto manje od 0,7% budžetskog prihoda.

Od osam obećanja čije je ispunjavanje u progresu, četiri su iz oblasti ekonomije, tri iz pravne države te jedno obećanje iz oblasti obrazovanja, kulture i sporta.

Među njima su rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu, rekonstrukcija cesta, uspostava jedinstvene karte za javni gradski prevoz, izmjene i dopune Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, opremanje policije, uspostava helikopterske jedinice MUP-a KS, analiza i plan izgradnje poslovnih zgrada MUP-a KS, kao i donošenje zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi KS.

Osigurana sredstva za penzionisanje 80 radnika GRAS-a kojima godinama nisu uplaćivani doprinosi

Osigurana sredstva za penzionisanje 80 radnika GRAS-a kojima godinama nisu uplaćivani doprinosi

Najviše obećanje na čijem je ispunjavanju započet rad također je iz oblasti ekonomije (28) i obrazovanja (21), a samo neka od njih su nabavka vozila za javni prevoz, utopljavanje zgrada, provođenje projekta adaptivnog upravljanja saobraćajem, proširenje kapaciteta obrazovnih ustanova, donošenje zakona o dualnom obrazovanju KS, ali i obećanja iz drugih oblasti, poput donošenja zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, informatizacije zdravstvenih ustanova ili digitalne transformacije.

Među 84 obećanja na čijoj realizaciji nije bilo aktivnosti u prvih 100 dana mandata Vlade KS našla su se donošenje zakona o lokalnoj samoupravi, proširenje trolejbuske mreže do Vogošće, rješavanje problema gradske deponije, donošenje strategije razvoja kulture i sporta Kantona Sarajevo, jačanje kapaciteta sudova, izrada socijalne karte branitelja i braniteljki, otvaranje hospisa i brojna druga.

Vlada KS pokreće proceduru imenovanja šefova ureda za podršku Srebrenici i ureda za dijasporu

Vlada KS pokreće proceduru imenovanja šefova ureda za podršku Srebrenici i ureda za dijasporu

Nakon prvih 100 dana rada Vlade KS može se zaključiti da je izvršna i zakonodavna vlast radila na ispunjavanju 49% obećanja iz sporazuma skupštinske većine. Međutim, bitno je spomenuti da je rad na velikom broju ovih obećanja započet tokom mandata prethodne vlade te su se neka od njih nalazila i u ranijim programskim dokumentima kako vlade "Trojke", tako i vlade "Šestorke", a čiju je realizaciju Istinomjer pratio u tom periodu.

Za razliku od tadašnjih programa koji su sadržavali 300 i 400 mjera, u aktuelnom mandatu dat je dosta manji broj obećanja. Kompletne rezultate monitoringa ispunjenosti obećanja nakon prvih 100 dana mandata Vlade KS možete pogledati na LINKU, stoji u saopštenju Istinomjera. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije