Vlada i sindikati o industrijskom sektoru

Radiosarajevo.ba
Vlada i sindikati o industrijskom sektoru

Radi rješavanja nagomilanih problema u industrijskom sektoru FBiH, rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) i granskih sindikata iz industrijskog sektora danas je u Domu Sindikata BiH u Sarajevu održalo sastanak s premijerom FBiH i resornim ministrima u Federalnoj vladi Erdalom Trhuljem, Enverom Bijedićem i Rusmirom Mesihovićem, te direktorom Porezne uprave FBiH Midhatom Arifovićem. 

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović kazao je na konferenciji za novinare nakon sastanka da je razgovarano o kratkoročnim i dugoročnim mjerama, odnosno o povezivanju staža za 50 hiljada radnika, koliko ih ima u FBiH s nepovezanim stažom, zatim zakonima iz oblasti rada, zdravstvenom osiguranju uposlenika čiji poslodavci nisu uplaćivali doprinose, ali i o neophodnosti što skorijeg donošenja nekih zakonskih rješenja. 

Bajramović je tu posebno ukazao na zakone o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, nelegalno stečenoj imovini te reviziji privatizacije u FBiH. 

Prijedlog Sindikata je i da poslodavci koji neuplaćuju brutoplaće, a što podrazumijeva uplatu i doprinosa, krivično odgovaraju, a takvih je po riječima direktora Porezne uprave FBiH Midhata Arifovića, najviše u kompanijama koje su u većinskom državnom vlasništvu ili koje su privatizirane. 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, uime članova Vlade, istaknuo je da je na sastanku predloženo Poreznoj upravi FBiH da do januara naredne godine iznađe model za reprogram duga kompanijama koje nisu uplaćivale zdravstveno osiguranje, da se pooštri odgovornost za direktore privrednih društava koji neuplaćuju doprinose, kao i da se otvore socijalni razgovori o tome da privredna društva isplaćuju plaće u onom iznosu koliki im omogućava zarada. 

Predstavnik grupacije industrijskih sindikata unutar SSSBiH i predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume BiH Ramiz Omanović izrazio je zadovoljstvo pokrenutim socijalnim dijalogom i činjenicom da će naredni sastanak predstavnika Sindikata BiH i Federalne vlade biti održan u prvoj sedmici decembra. 

Na pres-konferenciji je rečeno da će danas formirana radna grupa napraviti zaključke s ovog sastanka i poslati ih premijeru FBiH na potpisivanje, s tačnim rokovima za izvršenje.

Predsjednik SSSBiH još jednom je ponovio da je Sindikat Vladi FBiH predočio 40 stavova i da su njegova očekivanja da ih se bar 50 posto riješi u naredne dvije godine za opće dobro radnika i građana u FBiH.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije