Vlada Federacije o reviziji boračko-invalidske zaštite

Radiosarajevo.ba
Vlada Federacije o reviziji boračko-invalidske zaštite

Vlada FBiH utvrdila je danas i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Tome su, saopćeno je iz Vlade, prethodile višekratne rasprave o predloženim rješenjima, njihovo usaglašavanje s predstavnicima boračkih udruženja/udruga i u kantonima, tako da su uvaženi svi prijedlozi i sugestije koji nisu u suprotnosti s dogovorenim stavovima s Međunarodnim monetarnim fondom.

Prijedlogom zakona se, kako je to zaključio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, uređuju uslovi, način i postupak vršenja revizije korisnika prava ostvarenih po osnovu triju boračkih zakona u FBiH i triju uredbi o povoljnijim uslovima za stjecanje prava na starosnu penziju vojnih osiguranika Vojske FBiH, pripadnika bivše Vojske FBiH i državnih službenika i namještenika bivšeg FMO.

Propisana je definicija revizije, šta se smatra validnim uvjerenjem za ostvarivanje prava, revizija medicinske dokumentacije, utvrđenog procenta vojnog invaliditeta i revizija svih konačnih rješenja kojima su priznata prava na ličnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć drugog lica, ortopedski dodatak, porodičnu invalidninu, uvećanu porodičnu invalidninu, mjesečni novčani dodatak za dobitnike ratnih priznanja ili odlikovanja, osnovno osiguranje i penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima.

U pogledu procenta vojnog invaliditeta, revidirat će se svi predmeti koji nisu bili na upravnom nadzoru u federalnom ministarstvu, odnosno u kojima procenat vojnog invaliditeta nije utvrdio Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Propisana je revizija uvjerenja o pripadnosti Oružanim snagama i okolnostima stradavanja, prioritetno onih izdatih na osnovu izjava svjedoka, uvjerenja izdatih u upravnom postupku o vršenju komandnih dužnosti, o pripadnosti Oružanim snagama izdatih dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja, o bolesti i pogoršanju bolesti izdatih na osnovu nalaza zdravstvenih ustanova i ostalih uvjerenja izdatih na temelju provedenog upravnog postupka.

Prijedlog zakona definira postupak revizije utvrđenog vojnog invaliditeta i provjeru medicinske dokumentacije koja je poslužila kao osnov za utvrđivanje procenta vojnog invaliditeta, ortopedskog dodatka i dodatka za njegu i pomoć od strane drugog lica, u skladu s važećim pravilnicima donesenim na osnovu Zakona o pravima branilaca i članovima njihovih porodica.

Šta se smatra izvornom medicinskom dokumentacijom?

Propisano je šta se smatra izvornom medicinskom dokumentacijom, kao i da se za utvrđivanje prava po osnovu rane i povrede koriste samo pisana dokazna sredstva.

Reviziju će na terenu vršiti nacionalno mješoviti revizorski timovi, koje će imenovati federalni ministar u saradnji s kantonalnim ministrima i direktorima uprava za pitanja branilaca, kao i Revizorski tim za koordinaciju za praćenje izvršene revizije, kojeg će imenovati predsjednica FBiH u konsultaciji s potpredsjednicima FBiH, a na usaglašen prijedlog federalnog i kantonalnih ministara, odnosno direktora kantonalnih uprava za boračko-invalidsku zaštitu.

Prijedlogom zakona se precizira postupak revizije uvjerenja, kao i rješenja, te koordinacija i izvještavanje.

Njegovim stupanjem na snagu privremeno se obustavlja isplata po svim konačnim rješenjima za sve korisnike prava koji su to pravo ostvarili na osnovu uvjerenja o učešću u Oružanim snagama, okolnostima stradavanja ili vršenja komandne dužnosti, a koja su izdata nakon provedenog upravnog postupka, na osnovu izjava svjedoka ili na osnovu potvrda pojedinih udruženja. Privremeno bi se obustavile i naknade za korisnike boračko-invalidske zaštite koji su status RVI ostvarili putem izjava dva svjedoka ili potvrdom iz udruženja.

Propisana je i privremena obustava isplata po svim konačnim rješenjima za sve nove korisnike koji su prvi put ostvarili pravo po Zakonu o pravima branilaca i članova njihovih porodica po osnovu povrede, oboljenja ili pogoršanja oboljenja.

Prijedlogom zakona se propisuje da su sve isplate izvršene od 1. januara/siječnja ove godine do kraja trajanja stand by aranžmana definitivne i konačne.

Vlada FBiH će permanentno, najmanje jednom mjesečno, biti obavještavana o toku i rezultatima revizije, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije