Vlada FBiH donijela saglasnost o smanjenju cijena plina

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH donijela saglasnost o smanjenju cijena plina
PrtScr / Nermin Džindić

Redovna 246. sjednica Vlade Federacije BiH održava se danas u Sarajevu.

Ministar energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić je na današnjoj press konferenciji kazao da je donesena odluka o raspodjeli pomoći od 30 miliona maraka.

"To je direktna pomoć Vlade FBiH izvozno orijentisanim preduzećima. Ukupan broj zahtjeva je 492, od čega formalno ispravnih 391. Pet sektora je obuhvaćeno sa ovom odlukom. To su metalna, elektro i automobilska industrija, industraija građevinskog materijala, drvna, papirna i grafička industrija, proizvodnja tekstila obuće i kože, hemijska i farmaceutska industrija. 

Nakon ove odluke i provedene procedure, ići ćemo u potpisivanje ugovora o raspodjeli", rekao je Džindić i dodao:

"Ovo je zadnja od donesenih mjera, te se i dalje nastavljaju pripremati nove mjere".

Vlada FBiH je danas donijela saglasnost i na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa.

"Donesena je konačna odluka o smanjenju veleprodajne cijene gasa za 8,5 posto. Odluka stupa na snagu od 1. januara, molba je da svi distributeri prenesu to smanjenje i na krajnje korisnike. Jednoglasno je podržana ova odluka, a ako dođe do daljenjeg pada reagovat ćemo i dalje", kazao je on.

Džindić istaknuo da BH Telecom nije njegov resor, ali da zna da je razlog za štrajk radnika BH Telecom nepotpisivanje kolektivnog ugovora.

"Što se tiče mog sektora uvijek smo našli neko zajedničko rješenje. Ne smije se potpisati ništa što se ne može uspostaviti. Potrebno je tražiti kompromisno rješenje, nastaviti dijalog i doći do finalnog rješenja", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije