Vlada FBiH zamrznula marže na osnovne životne namirnice

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH zamrznula marže na osnovne životne namirnice

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici u Sarajevu odluku kojom se zamrzavaju marže na osnovne životne namirnice u apsolutnim iznosima zatečenim na dan 1. januara 2011. godine. Riječ je o maržama za brašno, hljeb, pecivo i druge pekarske proizvode od brašna, te za ulje i šećer, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ovakva mjera Federalne vlade na sprječavanju nekontrolisanog rasta cijena ovih proizvoda utemeljena je na Zakonu o kontroli cijena. Naime, prema odredbi člana 10. ovog zakona, regulisano je da, ako dođe ili može doći do značajnih poremećaja u kretanju cijena i odnosima cijena, Vlada FBiH može preduzeti mjere u oblasti cijena i za proizvode i usluge koje su u nadležnosti kantona i općine, odnosno grada. Na ovakav potez Vlada se odlučila jer kantonalne vlasti do sada nisu reagirale na rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda.

Vlada je naložila inspekcijskim organima da striktno kontroliraju visinu marži na ove proizvode, te da je informiraju o svojim nalazima. Inače, Vlada FBiH je ranije, u nekoliko navrata, intervenirala radi stabiliziranja cijena osnovnih životnih namirnica. Jedna od tih mjera je pozajmica 1.500 tona brašna iz federalnih robnih rezervi vladama kantona u FBiH.

Uz to su i narodnim kuhinjama obezbijeđene određene količine šećera, brašna i ulja iz federalnih rezervi. Vlada je danas razmatrala i druge mogućnosti za pomoć socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva što manje osjetile posljedice poskupljenja, navodi se u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije