Vlada FBiH: Za 30 KM povećane subvencije za smještaj i ishranu studenata

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: Za 30 KM povećane subvencije za smještaj i ishranu studenata
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Studentski dom Nedžarići

Na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Vlada Federacije BiH je, na sjednici u Sarajevu donijela Odluku o nastavku subvencioniranja troškova smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima - domovima u Federaciji BiH.

Nova cijena

Riječ je o subvencijama namijenjenim za oko 300 studenata sa područja Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Kantona 10, kao i Republike Srpske.

'Vlada je prihvatila novu cijenu subvencioniranja ovih troškova sa 249 KM mjesečno po studentu za deset mjeseci kalendarske, odnosno akademske godine, počevši od 1. novembra 2022.', saopćeno je iz Vlade FBiH.

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

Šta donosi Schmidtova odluka: Vlada FBiH ostaje po popisu iz 1991. godine?

Šta donosi Schmidtova odluka: Vlada FBiH ostaje po popisu iz 1991. godine?

U obrazloženju je navedeno da je Zajednica studentskih centara FBiH dostavila zahtjev resornom federalnom ministarstvu, da se zbog povećanja troškova smještaja i ishrane studenata smještenih u studentskim domovima u FBiH, odobri povećanje subvencije sa dosadašnjih 219 KM, za dodatnih 30 KM.

Sredstva za subvencioniranje osiguravaju se u Budžetu FBiH kroz transfer za finansiranje studentskog standarda. 

Savezu sjedeće odbojke BiH 80.000 KM

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, privrednom društvu JP Elektroprivreda BiH dd. Sarajevo Vlada je dala saglasnost za dodjelu sponzorskog ugovora Savezu sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine u iznosu od 80.000 KM.

Sredstva su namijenjena organizaciji i održavanju Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci Sarajevo 2022., čiji je organizator Savez sjedeće odbojke BiH, kao i drugim aktivnostima reprezentativnih selekcija ovog saveza u periodu od 12 mjeseci od zaključenja ugovora.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije