Vlada FBiH utvrdila prijedlog Zakona o budžetima FBiH

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH utvrdila prijedlog Zakona o budžetima FBiH
Dopunama Zakona o budžetima Federacije regulirano je da će se budžetska sredstva za bruto plaće i naknade doznačavati korisnicima na osnovu aranžmana s MMF-om i Zakona o načinu ostvarivanja ušteda.

Znači, plaće i naknade će biti usklađivane s inflacijom u Federaciji iz prethodne godine, mjereno indeksom potrošačkih cijena, a ako su planirana sredstva manja od potrebnih, kao i ona za isplatu mjesečnih naknada korisnika prava po drugim zakonima, bit će primjenjivan koeficijent za obračun.

Ministri su utvrdili i izmjene Zakona o načinu ostvarivanja ušteda i u formi Prijedloga ga uputili Parlament. Uštede od 10 posto predviđene su na bruto plaćama i naknadama. Na maksimalni iznos od jedan posto u odnosu na prosječnu plaću su limitirane naknade, dok su na 50 posto prosječne plaće smanjene naknade za godišnji odmor. Uštede obuhvataju primanja zvaničnika i nosilaca funkcija u Federaciji, vanbudžetskim fondovima i institucijama s umanjenjem od 10 posto u masi sredstava. Iste propise dužni su donijeti kantoni, gradovi i općine.

Do stupanja na snagu ovog Zakona, Vlada je donijela privremenu Odluku o smanjenju koeficijenata po platnim razredima svih budžetskih korisnika. Utvrđeni su i Parlamentu upućeni amandmani na prijedloge zakona iz branilačke oblasti: o pravima branilaca i članova njihovih porodica, te o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.

U vezi s Nacrtom zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije, zaduženo je Ministarstvo pravde da, u roku od deset dana, uzimajući sve faktore u obzir, pripremi konačnu verziju o kojoj će se izjasniti Vlada.

Okončani protesti sindikalaca ispred Parlamenta FBiH


ftv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije