Vlada FBiH: Utvrđen zakon o finansijskoj konsolidaciji

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: Utvrđen zakon o finansijskoj konsolidaciji

Vlada FBiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji društava sa većinskim učešćem državnog kapitala u FBiH, prenosi Fena.

Ovaj zakonski akt odnosi se na konsolidaciju društava sa učešćem državnog kapitala više od 50 posto u kojima ovlašćenja po osnovu državnog kapitala vrše organi Federacije BiH, a koja imaju probleme u održavanju likvidnosti. Konsolidacija je predviđena i u jednom broju privatizovanih privrednih društava u kojim su prije izvršene privatizacije ovlašćenja po osnovu državnog kapitala vršili organi FBiH i to samo za neizmirene obaveze po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlenike, nastale do izvršene privatizacije.

Finansijska konsolidacija bi obuhvatila dugovanja po osnovu penzijsko-invalidskog, zdravstvenog i osiguranja od nezaposlenosti, poreza, komunalnih usluga i za dugovanja prema dobavljačima i radnicima.

U ovu svrhu koristila bi se sredstva ostvarena prodajom dijelova privrednog društva koja nisu uvjet obavljanja njihove pretežne djelatnosti u postupku male privatizacije, sredstva od prodaje imovine koja se koristila za osnovnu proizvodnu djelatnost društva, ali nije bila u funkciji najmanje 12 mjeseci ili je njeno korištenje, zbog tehničko-tehnološke zastarjelosti, bilo nerentabilno, 30 posto sredstava ostvarenih prodajom državnog kapitala svih privrednih društava obuhvaćenih planom privatizacije u FBiH, kreditnim zaduživanjem privrednog društva, izdavanjem obveznica na teret FBiH, sredstvima ostvarenim realizacijom inostranih potraživanja, kao i otpisom dugovanja s kamatama, reprogramom dugovanja radi izmirenja pod povoljnijim uslovima i iz drugih izvora sredstava.

Postupak finansijske konsolidacije privrednog društva pokretalo bi ministarstvo nadležno za vršenje ovlašćenja po osnovu ućešća državnog kapitala samoinicijativno ili na zahtjev privrednog društva koje se konsoliduje, Vlade FBiH ili Agencije za privatizaciju u FBiH, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministarstva finansija.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije