Vlada FBiH usvojila izmjene zakona za borce po švicarskoj formuli

3
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH usvojila izmjene zakona za borce po švicarskoj formuli
Foto: Vlada FBiH / Održana sjednica

Održana je 303. redovna sjednica Vlade FBiH na kojoj se između ostalog govorilo o izmjenama i dopunama seta boračkih zakona Federacije BiH. Šta je usvojeno i odlučeno saopćili su nakon sjednice, na press konferenciji za medije. 

Jedna od najznačajnijih tačaka jeste o borcima, braniteljima i njihovim porodicama, utvrđene su izmjene i dopune zakona, sa ciljem olakšanja položaja i materijalnog statusa, prijedlog je upućen u Parlament po skraćenom postupku. Uvodi se tzv. švicarska formula koja će između ostalog dati sigurnost braniteljskoj populaciji, gdje se uvodi osnovica koja do sada nije bila.

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo naglasio je kako je usvojen set izmjena zakona koji se tiče boraca i njihovih porodica. 

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

"Usvojili smo set Izmjena zakona iz oblasti boračko invalidske zaštite, gdje se povećavaju naknade na za lične i porodične invalidnine, uvodi se tzv. švicarska formula, uvode se nove kategorije, demobilisani borci sa mjestom prebivališta na području Brčko distrikta, zatim povratnici, supruge demobilisanih boraca na području RS i Federacije. Navedene izmjene znače zakon o izmjenama koji tretira poginule borce i šehide, Vlada FBiH je obezbijedila 18,5 miliona KM, osnovica se povećava pet posto", istakao je Terzo. 

Naglasio je i kako su urađene ispravke i kod supruga umrlih RVI mlađih od 45 godina, a koje su bile nezaposlene.

"Jedna od najbitnijih izmjena je uvođenje švicarske formule rasta naknada prema rastu BDP-a i potrošačkih cijena. Također osnovica naknada za dobitnike najvećih ratnih priznanja povećava se za 14 posto. Naknade će rasti svake godine u skladu sa rastom potrošačkih cijena", naglasio je Terzo na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Istakao je kako neće biti umanjenja prava i sve u skladu sa švicarskom formulom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije