Vlada FBiH uputila inicijativu za ukidanje PDV-a na prirodni gas: Da li postoji saglasnost?

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH uputila inicijativu za ukidanje PDV-a na prirodni gas: Da li postoji saglasnost?
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila je inicijativu za privremeno ukidanje PDV-a za isporuke prirodnog gasa kako bi se ublažio udar na džepove građana.

Od ruske invazije na Ukrajinu, gas je poskupio za gotovo 60 posto. Dio političara smatra da je potez Federalne vlade dio predizborne kampanje, te da sadašnji saziv državnog parlamenta o njemu neće raspravljati.

Vlada Federacije BiH zaražila je od Savjeta ministara BiH da se na pola godine ukine plaćanje PDV-a za isporuke prirodnog gasa. Kako je istako premijer Federacije BiH Fadil Novalić, cilj je ublažavanje posljedica rasta cijena ovog energenta na potrošače.

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Hoće li biti ukinut PDV na prirodni gas: Ovako glasi prijedlog Vlade FBiH

Hoće li biti ukinut PDV na prirodni gas: Ovako glasi prijedlog Vlade FBiH

"Mi smo uputili gore zahtjev da se oslobode PDV-a, kao korisnici sredstava od PDV-a nama to ne predstavlja neki prihod, možemo ga se osloboditi, tako da građani Sarajeva, Visokog i neki privrednici dobiju taj bonitet", rekao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

BHRT je pokušao dobiti mišljenje parlamentaraca iz vladajuće koalicije o ovoj inicijativi, no nezvanično su im kazali da ne žele komentarisati dok ne bude zvanično upućena u proceduru. Opozicija jasna - subvencije bi imale veći efekat.

"Prvo, to neće doći do Parlamenta u ovom sazivu, ubijeđen sam, ali ako je Vlada Federacije imala namjeru da olakša ljudima u Bosni i Hercegovini onda je mnogo lakše bilo da kažu da će oni subvencionirati taj iznos i da će platiti tih 17 posto", istako je Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH u PD PSBiH.

Premijer RS-a Radovan Višković tvrdi da je inicijativa dio predizborne kampanje.

"RS, u ovom momentu zahvaljujući opstrukcijama iz Sarajeva troši 10 puta manje količine tog istog plina koji koristi Federacija. Oni sad kad su vidjeli da treba da naprave nešto predizborno u federalnom Sarajevu pojavljuju se sa takvom inicijativom. Prema tome, polako, ja ću razgovarati", poručio je Radovan Višković.

Predizborni trik ili ne, istina je da u samo u odnosu na kraj prošle godine građani plaćaju 60 posto više cijenu gasa. Iz Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da nisu dobili incijativu Vlade FBIH te da je u ovom trenutku nezahvalno govoriti o rokovima i vremenu u kome ona može biti razmatrana.

Upućeni kažu da je nemoguće predviđati dalje kretanje cijena gasa, jer su cijene ovog energenta, kao i naftnih derivata uslovljene geopolitičkom situacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije