Vlada FBiH: Unaprijediti strateška planiranja

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: Unaprijediti strateška planiranja

Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici u Mostaru, a koju je nazočio o predsjednik FBiH Živko Budimir, donijela Uredbu o procesu strateškog planiranja i izvješćivanja u federalnim ministarstvima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javošću Vlade FBiH.

Također, razmatran je i Prijedlog uredbe o načinu pripreme, procjeni utjecaja i odabiru politika u postupku izrade akata koje donosi i usvaja Vlada Federacije BiH. 

Ove akte, kojima se zaokružuje prva faza implementiranja Programa UNDP-a "Strateško planiranje i razvoj javnih politika u BiH" (SPPD), pripremili su Federalni zavod za programiranje razvoja i programski tim SPPD-a. 

Namjera je ovog programa, na čije je provođenje Federalna vlada dala saglasnost 2008. godine, da ojača kapacitete državnih službenika u oblastima strateškog planiranja, razvoja javnih politika i upravljanja javnim financijama na svim razinama vlasti. 

Uredbom o strateškom planiranju i izvješćivanju u federalnim ministarstvima regulira se obveza donošenja strateških planova, godišnjih planova rada i godišnjih izvješataja o radu, uključujući osnovne korake i metodologiju, kojih će se pridržavati službenici federalnih ministarstava. 

Radi se kako o planiranju aktivnosti, tako i o izvješćivanju o izvršenim aktivnostima svih federalnih ministarstava, što treba značajno pomoći unapređenju strateškog planiranja u Federaciji BiH. 

Svaki ministar na kraju godine daje ocjenu o stupnju izvršenja plana rada, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu. 

Kada je riječ o drugoj uredbi, koja definira metode za pripremu, procjenu utjecaja i odabir politika kojih će se pridržavati službenici federalnih ministarstava u postupku pripreme akata koje donosi i usvaja Vlada FBiH, zaključeno je da se u ponuđeni tekst ugrade primjedbe i prijedlozi iz današnje rasprave, kako bi Uredba bila donesena na sljedećoj sjednici, navodi se u priopćenju.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije