Vlada FBiH se korigovala: Penzije će biti povećane za cijelu godinu

M. R. S.
Vlada FBiH se korigovala: Penzije će biti povećane za cijelu godinu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Penzioneri na ulicama nakon ublažavanja mjera

Vlada FBiH danas je na telefonskoj sjednici donijela odluku da će penzije biti povećane za 2,8 posto i da će to povećanje obuhvatiti cijelu godinu.

Podsjetimo, na prošloj je sjednici Vlada donijela odluku o povećanju, ali ne retroaktivno od 1. januara, kako je zakonom predviđeno, već su od povećanja bila izuzeta četiri mjeseca kada je na snazi u FBiH bilo vanredno stanje izazvano pandemijom novog soja koronavirusa.

"Pribavili smo mišljenje Ureda za zakonodavstvo. rečeno je da prestankom 'korona zakona' nema smetnji da se penzije usklade za cijelu godinu. Dobili smo i dodate informacije od ZAvoda PIO i o tome smo danas raspravljali na telefonskoj sjednici Vlade, koja je donijela odluku o usklađivanju i penzija i vrijednosti boda za cijelu godinu", rekao je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, za Radiosarajevo.ba.

Pitali smo ga zašto je Vlada FBiH uopće i donijela odluku da se od povećanja penzija izuzmu mjeseci kada je bilo vanredno stanje, što je izazvalo ogorčenost i oštre reakcije penzionera.

"Ovaj 'korona zakon' je imao negativni stav po pitanju bilo kakvog povećanja. Tražili smo dodatno tumačenje i dobili smo ga", pojasnio je Drljača.

Za povećanje penzija za 2,8 posto trebat će oko 56 miliona KM

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije