Vlada FBiH prepolovila privilegije njenih članova

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH prepolovila privilegije njenih članova

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donijela niz odluka i izmjena uredbi koje idu u pravcu realizacije obaveza iz platforme koju su potpisale stranke koje čine Vladu, te u pravcu smanjenju troškova i ostvarenju ušteda u Federaciji BiH.

"Vlada je krenula u jednom dijelu sa uštedama i bukvalno prepolovila sve povlastice-privilegije koje koriste članovi Vlade, savjetnici, rukovodeći državni službenici u državnoj službi. Nažalost, uredbama ne možemo ući u 'kresanje' onoga što po Zakonu o plaćama i naknadama koje nemaju karakter plaća koriste članovi zakonodavne vlasti, ali smo donijeli zaključak kojim smo tražili od Administrativne komisije Parlamenta Federacije BiH da prati put koji je zauzela Vlada", kazao je Nikšić na konferenciji za novinare.

Dodao je da je donesen i zaključak da se što prije krene sa izmjenama Zakona o plaćama i drugim naknadama koje nemaju karakter plaća, kako bi se moglo krenuti u reduciranje onih prava i povlastica koje imaju ministri savjetnici i poslanici. Izmjenom Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaće smanjeni su iznosi naknada koje pripadaju rukovodećim i ostalim državnim službenicima i namještenicima koje nemaju karakter plaće.

Naknade koje treba smanjiti

Naknade za odvojeni život od porodice i za troškove smještaja zajedno iznose 200 KM. Za članove Vlade, čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta institucije u kojoj su zaposleni, koji nemaju osiguran službeni smještaj, propisano je da imaju pravo na naknadu za zakup stana za službene potrebe, naknadu troškova smještaja i naknadu za odvojeni život od porodice u visini od 600 KM mjesečno (za njihove savjetnike ove naknade iznose ukupno 300 KM).

Oni koji imaju osiguran službeni smještaj, a također su udaljeni više od 70 kilometara, imaju pravo na naknadu troškova smještaja i naknadu za odvojeni život u visini od 300 KM (za njihove savjetnike ove naknade iznose ukupno 150 KM).

Shodno zaključku s jedne od prethodnih, za jučerašnju sjednicu Vlade Federacije BiH Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH pripremila je informacije o broju i upotrebi službenih stanova i vozila kojima raspolaže Vlada.

Prema dostavljenim podacima od 57 budžetskih korisnika, oni raspolažu s 908 vozila, od čega je 822 u voznom stanju, dok je 86 vozila namijenjeno prodaji ili nisu u voznom stanju. Najveći broj, odnosno 162 vozila koristi Porezna uprava Federacije BiH, 126 Federalna uprava policije, 108 Sudska policija, 64 Federalna uprava civilne zaštite i sl.

S ciljem racionalnijeg utroška budžetskih sredstava, u pripremi je pravilnik kojim će biti regulisano pitanje upotrebe službenih automobila u Vladi Federacije BiH, o kojem će se Vlada uskoro izjasniti. Do tada, striktno će biti primjenjivana Uredba kojom je regulirano korištenje službenih automobila u organima i tijelima Federacije BiH.

Zaključeno je da, za sljedeću sjednicu Vlade, svako federalno ministarstvo pripremi prijedlog o tome šta treba raditi s voznim parkom koji im je na raspolaganju. Vlada Federacije BiH raspolaže sa 66 stanova koje koriste izabrani dužnosnici, od čega je trenutno 12 praznih.

Istek mandata podrazumijeva napuštanje službenih stanova

Onima kojima je izborom nove federalne vlasti istekao mandat, poslana je obavijest da u roku od 30 dana (rok teče do kraja ovog mjeseca) napuste službene stanove. Tek na osnovu kompletirane informacije Vlada Federacije BiH će odlučiti kome će ovi stanovi biti dodijeljeni na korištenje, s tim da je Komisija za statusna pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika zadužena da što prije riješi 13 podnesenih zahtjeva za dodjelu ovih stanova i donese rješenja o njihovom privremenom korištenju. Vlada je zaključila i da treba pod hitno izmijeniti i dopuniti Uredbu koja regulira korištenje službenih stanova. Do tada, striktno će biti primijenjene sada važeće odredbe.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije