Vlada FBiH odlučila: Što prije popuniti kapacitete FUP-a

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH odlučila: Što prije popuniti kapacitete FUP-a
Foto: Vlada FBiH / Sjednica održana u Sarajevu

Federalna vlada je na današnjoj sjednici, održanoj u Sarajevu između ostalog utvrdila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o veterinarstvu kojim je propisano da inspekcijski nadzor nad životinjama i proizvodima životinjskog porijekla vrše, u okviru svojih nadležnosti, Federalna uprava za inspekcijske poslove i nadležne kantonalne inspekcije.

Također utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

„Izmjenom je predviđeno da se potraživanja s Jedinstvenog računa mogu koristiti u procesu privatizacije za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo do 30. juna 2021. godine u visini 100 posto od ukupne cijene, umjesto do 30. juna 2019. godine“, pojašnjeno je.

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

„Ovim izmjenama predviđeno je da će troškove izvršenja krivičnih sankcija prema maloljetniku snositi osnivač ustanove u kojoj se izvršava krivična sankcija, a ne, kao do sada, Budžet Federacije BiH“, navodi se u saopćenju.

Vlada FBiH je utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine jer je Ustavni sud BiH utvrdio da pojedine njegove odredbe nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

„Ovaj tekst bit će upućen u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Izmjenama i dopunama Zakona je propisano pravo svjedoka da ne odgovara na određena pitanja kada je vjerovatno da će ga odgovor na ta pitanja izložiti krivičnom gonjenju i mogućnost da odgovori na ta pitanja ako nadležni glavni tužilac pismeno izjavi da neće poduzeti krivično gonjenje svjedoka za radnje koje svjedok navede u svome iskazu“, pojašnjeno je.

Između ostalog, utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH čiji je cilj osigurati hitnu i učinkovitu popunu novog i zadržavanje postojećeg stručnog policijskog kadra, za obavljanje poslova i zadataka iz nadležnosti FUP-a koji će biti upućen Parlamentu FBiH za razmatranje po hitnom postupku.

Radi osiguranja kadrovske popunjenosti Federalne uprave policije sa adekvatnim policijskim službenicima, koji mogu s manjim dodatnim usavršavanjem da se uključe u izvršavanje poslova iz nadležnosti Uprave (organizovani kriminal, terorizam i međukantonalni kriminal), izvršene su izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima FBiH i stvoreni uvjeti za zapošljavanje i popunu upražnjenih radnih mjesta za koja su predviđeni činovi viši od čina 'policajac' i 'mlađi inspektor'“, navodi se u odluci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije