Vlada FBiH o inicijativi da se iz privremene zabrane izvoza drvnih sortimenata izuzmu briketi

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH o inicijativi da se iz privremene zabrane izvoza drvnih sortimenata izuzmu briketi
Foto: Vlada FBiH / Sa današnje sjednice

Na zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnose BiH za davanje mišljenja na Prijedlog za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, Vlada Federacije BiH danas je utvrdila mišljenje, prema kojem se može pristupiti izmjeni odluke o privremenoj zabrani, na način da se iz iste briše tarifna oznaka 4401 32 00 00 – drveni briketi.

Također, u mišljenju je navedeno da je pored privremene zabrane izvoza trupaca, potrebno razmotriti i uvođenje privremene zabrane izvoza rezane građe radi zaštite domaćih drvoprerađivača s većim stepenom finalizacije proizvoda.

Inicijativu za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, pokrenulo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i Udruženje šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

U zahtjevu Privredne komore FBiH navode da izvoz briketa ne ugrožava stanovništvo u BiH u pogledu nabavke i cijene ovog energenta, jer se više od 95 posto od ukupne proizvodnje briketa u BiH, plasira na tržišta zemalja EU, te da je potražnja na domaćem tržištu vrlo mala, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije