Vlada daje milion i po KM za Kusturicin projekat

Radiosarajevo.ba
Vlada daje milion i po KM za Kusturicin projekat


Vlada Republike Srpske izdvojit će 1.500.000 KM (milion i po) za Andrićgrad, turističko-kulturni projekat Emira Kusturice u Višegradu.

Ovo je objavljeno u Službenom glasniku Republike Srpske broj 56/11 u ponedjeljak 30. juna, a sjednica Vlade RS, na kojoj je ova odluka donesena, je održana 26. maja 2011. godine, piše portal Frontal.

Iako se radi o izdvajanju u visini od skoro 20% ukupnog budžeta ministarstva trgovine i turizma, ovaj potez Vlade se ne navodi u informaciji za medije objavljenoj na internet portalu Vlade Republike Srpske nakon ove sjednice.

S obzirom da se u odluci Vlade navodi da se sredstva od 1.500.000 KM namijenjena za projekat Andrićgrad izdvajaju sa pozicije 415200 - tekući grant za razvoj turizma u Republici Srpskoj, za period 1. januar - 30. jun 2011. godine, čudno je da su u budžetu Republike Srpske na toj poziciji nalaze sredstva u iznosu od samo 665.000 KM.

Tražeći stav Ministarstva trgovine i turizma, Frontal je informisan o novim detaljima sa već pomenute sjednice Vlade, koji nisu navedeni niti u saopštenju niti u pratećem Službenom glasniku, a suštinski su bitni.

Ministarstvo trgovine i turizma navodi:

Vlada Republike Srpske na 17. sjednici, održanoj 26.05.2011. godine, donijela je Rješenje o odobrenju realokacije sredstava, prema kojem je odobrena realokacija sredstava, između Ostale budžetske potrošnje i Ministarstva trgovine i turizma, za period 01.01-30.06.2011. godine, u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 KM, za realizaciju Projekta Andrić Grad. (...)

Odlukom Vlade RS data je saglasnost da odobrena sredstva budu isključivo iskorišćena za finansiranje Projekta Andrić Grad.

Potrebno je reći da sredstva tekućeg granta za razvoj turizma u Republici Srpskoj, koja će biti izdvojena za finansiranje Projekta Andrić Grad, ne odnose se na sredstva iz budžeta Ministarstva trgovine i turizma za 2011. godinu, već na sredstva koja su odobrena od strane Vlade RS.

Andrićgrad je preduzeće u većinskom vlasništvu proslavljenog režisera Emira Kusturice. Na radovima će biti angažovano preko 2000 ljudi, a po završetku će biti zaposleno 150 radnika. Kada kompletan projekat bude okončan, očekuje se da će Andrićgrad u prvim godinama posjetiti oko 200.000 turista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije