'Vlada će nastaviti izvršavati obaveze'

Radiosarajevo.ba
'Vlada će nastaviti izvršavati obaveze'

Nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas u cjelini, s 38 glasova za, jednim suzdržanim i 16 protiv, donio odluku o izglasavanju nepovjerenja Vladi FBiH, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je da će Federalna vlada nastojati izvršavati sve preuzete međunarodne obaveze i da održi fiskalni sistem.

Također, Vlada Federacije BiH će, tvrdi, izvršavati i servisiranje onih korisnika budžeta koji u konačnici ne trebaju snositi odgovornost zbog postojanja ili ne postojanja Vlade i realizacije nekakve političke volje.

Posebno je naglasio je da se mora praviti razlika između činjenice kada se održe izbori pa Vlada radi u tehničkom mandatu do implementacije izbornih rezultata i kada imamo situaciju da je Vlada praktično smijenjena da joj je izglasano nepovjerenje.

"Cijelo vrijeme se zamijenjuju teze kada se govori o zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Sasvim je logično da Predstavnički dom ograniči mandat Vlade koja nastavlja raditi do izbora nove, jer je ta Vada smijenjena", istakao je Nikšić, dodajući da tehnički mandat ne postoji.

Vlada radi, kaže, u gabaritima, koji se kreću i ograničeni su zaključcima Predstavničkog doma.

Dom naroda na današnjoj sjednici nije donio zaključke iz razloga što je, navodi Nikšić, pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa i zbog činjenice da imamo zaključke kojima je Predstavnički dom preuzeo na sebe određene ingerencije.

Podsjetio je da je Predstavnički dom jedini koji potvrđuje imenovanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije