KS / Moguća izgradnja vjetroelektrane u Hadžićima: Projekt vrijedan 60 miliona KM

27. 07. 2017. u 08:09:00 E. H.

Shares: 0

Obnovljivi izvori energije sve veći su trend u cijelom svijetu i brojne države već odavno su osigurale proizvodnju energije upravo iz ovih izvora, a uskoro bi se i Bosna i Hercegovina mogla pridružiti zemljama koje razvijaju ovaj trend.

Naime, nakon što je kompanija Suzlon Wind Energy BiH prije nekoliko godina izrazila želju za izgradnjom prve vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo, Vlada ovog kantona nedavno je odobrila mogućnost izgradnje ovakvog objekta.

Tačnije, na 84. sjednici početkom juna Vlada KS-a je donijela odluku kojom se potvrđuje postojanje javnog interesa za izgradnju i korištenje vjetroenergetskog objekta Vjetroelektrana "Ivan Sedlo - Hadžići" u općini Hadžići. Riječ je o vjetroenergetskom objektu instalisane snage 25,2 MW, te bi u općini Hadžići trebalo biti izgrađeno 12 vjetroturbina koje bi činile elektroenergetsko postrojenje.

Inače, kompanija Suzlon, koja je izrazila želju za izgradnju ovog objekta, jedna je od vodećih kompanija u sferi proizvodnje vjetroturbina u svijetu, a sa svojih 8.500 zaposlenika je zastupljen u 18 zemalja i na šest kontinenata. Proizvodni kapaciteti Suzlona su u Indiji, USA i Kini, dok istražne kapacitete imaju u devet zemalja svijeta, kao što su Danska, Njemačka, Španija i Holandija.

"Izabrali smo Ivan-sedlo, jer općina Hadžići je poznata po dobroj klimi za investitore, a Kanton Sarajevo jer se kantonalna Vlada trudi da bude servis i partner pravim investitorima. Nakon mjerenja na ovom lokalitetu, koja su izvršena na tri mikrolokacije, ustanovili smo da je prosječna brzina vjetra 7,7 m/s, što lokaciju čini pogodnom i zbog čega smo se odlučili da počnemo proces za pripremu izgradnje", kazao je Samir Džaferbegović, zastupnik kompanije Suzlon za BiH za Radiosarajevo.ba.

Projekcija Vjetroelektrane

Suzlon Wind Energy: Projekcija Vjetroelektrane "Ivan-sedlo - Hadžići"

On je dodao da će kompanija i ove godine postaviti još jedan stub sa opremom za mjerenje, kako bi "imali svježa mjerenja, čime će zadovoljiti zahtjeve banaka i fondova koji će sufinansirati izgradnju". 

"Ukupna investicija u razvoj projekta, do faze spreman za izgradnju je gotovo miliom eura, dok će nabavka opreme i sama izgradnja infrastrukture, do završetka samog projekta, koštati 30,5 miliona eura. Sada nas, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji, očekuje ishodovanje različitih dozvola prema zakonima FBiH i BiH, ali mi očekujemo da ćemo sve to uspjeti u periodu od jedne godine", istaknuo je Džaferbegović.

Ovaj projekt će biti idealna prilika da se i domaće kompanije okušaju u izgradnji ovakvih objekata, te će projektovanje i inženjering raditi domaće kompanije uz pomoć stručnjaka iz različitih ekspertnih timova kompanije Suzlon. Također, iz kompanije Suzlon dodaju da će se truditi da za izgradnju svih objekata potrebnih za funkcioniranje vjetroelektrane budu izabrane domaće kompanije.

"Period koji je potreban da se izgradi vjetropark je procijenjen na jednu godinu. Potrebno je u tom sklopu izgraditi pristupne saobraćajnice do vjetroparka, interne puteve, temelje za vjetroturbine, trafostanicu, kanale za kabliranje, OMS zgradu, a zatim se pristupa i radovima postavljanja vjetroturbina. Dakle, pred nama je zahtjevan proces, ali mi se nadamo da ćemo ga uspješno završiti kao i na mnogim drugim lokacijama širom svijeta", zaključio je Džaferbegović.

Ovakav projekt zaista je sjajna prilika za Kanton Sarajevo i cijelu BiH, kada je riječ o izgradnji obnovljivih izvora energije, no s aspekta zakonodavstva izgradnja će morati još da sačeka. Naime, tek će između Vlade KS-a i kompanije Suzlon biti pokrenut postupak pregovora o dodjeli koncesije, što još uvijek znači da samoinicijativna ponuda ove kompanije može biti odbijena.

Ipak, ukoliko dogovor sa kompanijom Suzlon ne bude postignut, Vlada KS-a će potražiti novog partnera za izgradnju ovakvog vjetroenergetskog objekta, što je sigurno pozitivan pomak kada je riječ o izgradnji elektroenergetskih kapaciteta na području ovog kantona, ali i cijele BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA