Vještak danas na suđenju poručio Novaliću: Ovi respiratori su potencijalne ubice

4
BIRN - Detektor.ba
Vještak danas na suđenju poručio Novaliću: Ovi respiratori su potencijalne ubice
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Novalić, Milićević, Hodžić i Solak

U unakrsnom ispitivanju vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je kako je njegov nalaz i mišljenje sačinjen na osnovu uputstva proizvođača, navodeći kako su respiratori ACM 812A mobilni respiratori za kratkotrajni transport pacijenata.

Vasvija Vidović, braniteljica Fadila Novalića, je vještaka Ismeta Suljevića pitala da li je u naredbi Državnog tužilaštva naznačeno da je potrebno izvršiti pregled i dati stručno anesteziološko mišljenje o upotrebi respiratora, što je potvrdio.

On je potvrdio i kako je 6. maja obavio pregled tri kutije respiratora u trajanju od 35 minuta navodeći kako je unutar kutija bilo uputstvo o upotrebi, navodeći kako je cijeli proces fotografirao, piše BIRN - Detektor.ba.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

"Sve sam uslikao unutar kutije", naveo je Suljević pojašnjavajući da je na osnovu fotografija korisničkog uputstva pravio nalaz vještaka. Kazao je kako sve fotografije nije uložio u nalaz navodeći da je uloženo ono što je smatrao relevantnim.

Vještak je potvrdio kako je uputstvo bilo na engleskom jeziku, ali da je on, s obzirom da poznaje engleski preveo i do 11. maja 2020. godine uradio nalaz jer ga je tako tužilac zamolio.

Na pitanje braniteljice Vidović zbog čega je vršeno poređenje sa respiratorom EVITA XL Drager, vještak je naveo kako je to naučna metoda kojom se pokazuje kvalitet ili nedostatak kvaliteta.

Vidović je navela kako je u mišljenju navedeno više respiratora, pitala za mjesto njihove proizvodnje, nakon čega je pitala vještaka da li mu je poznata informacija zabrane izvoza respiratora iz Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Indije, nakon čega je predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović kazala kako ne vidi razlog da se vještaka pita o proizvođačima.

Vještak Suljević je potvrdio da je gostovao najmanje tri puta u medijima, nakon čega je Vidović kazala kako njegovo gostovanje na Al Jazeeri od 28. aprila 2020. godine u kome navodi kako bi primijenio "ovu mašinu s tim što bi trebalo promatrati pacijenta i performanse nabavljenih respiratora" odgovara na pitanje da li bi primijenio ove respiratore.

Suljević je kazao kako njemu nije prezentirana upotreba ovih respiratora, navodeći kako je moguće da je u Kliničkom centru gdje radi bila prezentacija na koju nije pozvan.

"Nisam siguran da u Sarajevu postoji inženjer koji bi proveo testiranje", kazao je Suljević koji je potvrdio kako nije radio u COVID centru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, niti sa respiratorima ACM 812A.

Za zloupotrebe prilikom nabavke ovih respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor firme F.H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Suljević je potvrdio kako su ovi respiratori prevashodno mobilni respiratori za kratkotrajni transport pacijenata, navodeći kako je njegov izvor saznanja za to uputstvo proizvođača.

"Ne mogu reći da je invazivni respirator zbog njegovih karakteristika i propozicija koje Svjetska zdravstvena organizacija traži po dokumentu od 15. aprila 2020. godine", kazao je Suljević koji je na pitanje braniteljice Vidović da li mod SIGH koji posjeduje ovaj respirator, a koji kako je pojašnjeno, predstavlja omogućavanje dubokog udaha, govori da je ovaj respirator invazivni, potvrdio da on zbog ovih propozicija nije invazivan.

"Vi pokušavate dokazati da može na sve bolesnike, a ja govorim o srednje teškim i teškim bolesnicima", naveo je Suljević odgovarajući na ponovljeno pitanje Vidović.

Ona je Suljevića pitala i za oznaku certifikata CE, koji je pojasnio da je to certifikat kvaliteta, što označava da je bez opasnosti, navodeći kako ne negira da je na kutijama ovih respiratora bila ta oznaka.

Na pitanje Novalića koliko pacijenata je umrlo na Drager aparatu, Suljević je kazao kako ne može odgovoriti navodeći da su respiratori, prema njegovim saznanjima iz literature, potencijalne ubice.

Suljević je odgovarajući na pitanje Marsele Bajramović, braniteljice Fahrudina Solaka, potvrdio kako je specijalista anestezije i subspecijalista imunologije, te da ranije nije vještačio performanse nekog uređaja.

On je također potvrdio kako mu tokom izrade nalaza i mišljenja nije dostavljen stav Instituta za mjeriteljstvo, niti plan potreba Zavoda za javno zdravstvo.

Suljević je naveo i kako se više puta susretao sa oboljelim od koronavirusa, te vodio anesteziju, na što je optuženi Solak kazao kako on tvrdi da je samo jednom imao dodir sa pacijentom oboljelim od koronavirusa.

Nastavak unakrsnog ispitivanja vještaka nastavit će se 2. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije