Vjerski objekti napadnuti 56 puta

Radiosarajevo.ba
Vjerski objekti napadnuti 56 puta


Sve učestalije napade na vjerske objekte (oštećenja, ispisivanje uvredljivih poruka, sitne krađe) Međureligijsko vijeće BiH je sistematski pratilo tokom godinu dana (novembar 2010 – novembar 2011), te predložilo nekoliko načina za bolju zaštitu vjerskih objekata.

Napadani objekti svih zajednica

Tokom perioda monitoringa zabilježeno je ukupno 56 napada na crkve, džamije, sinagoge i groblja, te vjerske službenike „u neposrednoj vezi sa vjerskim objektima“.

U saopćenju za javnost MRV-a naglašava se da ovaj broj prijavljenih napada vjerovatno ne predstavlja ukupan broj napada na vjerske objekte u BiH, već broj onih napada koji su prijavljeni Međureligijskom vijeću u BiH.

Kao činjenica se navodi da niti jedna od tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica nije izuzeta od napada na njenu imovinu, a mjesta napada su raspoređena na teritoriji cijele zemlje.

Nakon izvršene analize rezultata praćenja napada na vjerske objekte, Međureligijsko vijeće u BiH će definirati prijedloge za nadležne organe na koji način poboljšati zaštitu vjerskih objekata u određenim područjima.

Od ukupnog broja od 56 napada, 30 ih se dogodilo u Republici Srpskoj, dok je 26 u Federaciji BiH. Od toga su 28 puta napadnuti objekti Islamske zajednice, 17 puta objekti Srpske pravoslavne crkve, devet puta objekti Katoličke crkve, te dvaput objekti Jevrejske zajednice.

Manjinske zajednice na meti

Posebno je zanimljiv i znakovit podatak, da se u većini slučajeva radi o napadima na vjerske objekte crkava i vjerskih zajednica koje su, po broju vjernika na tom području, u manjini.

U 20 slučajeva od 56 prijavljenih slučajeva napada na vjerske objekte, policija je uspjela identifikovati počinioca. U postocima to iznosi 35,71 posto od svih prijavljenih slučajeva.

S obzirom na rezultate monitoringa napada na vjerske objekte, Međureligijsko vijeće u BiH preporučuje postavljanje video-nadzora nad vjerskim objekatima koji su bili predmet napada, učestalije policijske patrole oko vjerskih objekata, te da predstavnici općina najmanje jednom godišnje održe sastanak s lokalnim predstavnicima vjerskih zajednica, kao i da napade na vjerske objekte treba tretirati kao krivično djelo izazivanja vjerske i nacionalne mržnje, u skladu s krivičnim zakonima FBiH i RS, ukoliko činjenice ukazuju na to.

Globalni projekt

Projekt "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u BiH" jednogodišnji je pilot projekt MRV-a u BiH koji je implementiran u saradnji s Nansen Dialog Centrom i Oslo Centrom za mir i ljudska prava.

Razvijen je u okviru šireg projekta "Univerzalni kodeks o svetim mjestima", s ciljem usvajanja jednog dokumenta u formi deklaracije ili rezolucije Ujedinjenih naroda (UN), koji bi pružio zaštitu svetim mjestima svih religija širom planete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije