Vitalni nacionalni interes – četiri puta danas!

Radiosarajevo.ba
Vitalni nacionalni interes – četiri puta danas!

Članovi SDA u Klubu bošnjačkog naroda pozvali su se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i kod utvrđivanja potrebe hitne procudure pri razmatranju i usvajanju izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu Bosne i Hercegovine. Oni su to prethodno uradili i prilikom rasprave o zahtjevu za hitnu proceduru donošenja Zakona o jedinstvenom matičnom broju, Zakona o državljanstvu, te Zakona o javnim nabavkama.

SDA je i ovdje vitalni nacionalni interes povukla zbog hitnosti i procedure, a ne zbog sadržaja zakona, što im je i spočitano tokom današnje sjednice.

Mehmed Bradarić (SDP), delegat iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda, kazao je, piše Avaz, da je SDA ranije hvalila ovaj zakon, ali da s obzirom da nema predstavnike u Vijeću ministara, sada ga opstruira: „Ubijeđen sam da biste vi glasali za ovaj zakon da ste u Vijeću ministara i samo zato što niste, glasate protiv, a ranije vam je ovakav zakon valjao.“

Sulejman Tihić (SDA), kazao je da SDA niko ne treba učiti šta je vitalni nacionalni interes i da je ta stranka odlučila pokrenuti taj mehanizam, u interesu države.

Obraćajući se novinarima, Bradarić je naglasio da je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu BiH državni zakon: „Nema nelegalnih provjera, ali ima manipulacija i prevara jer građani mijenjaju mjesta prebivališta iz ličnih razloga i tada dolazi do zloupotrebe. Sulejman Tihić je to prvi zloupotrijebio kada se odjavio iz Bosanskog Šamca, a prijavio ovdje, u Sarajevo.“

Neusvajanje ovog zakona, upozorio je Bradarić, dovodi u opasnost bezvizni režim za BiH i dodao da su prava povratnika ovim izmjenama netaknuta. Također, kaže Bradarić, spriječiće se i druge zloupotrebe: „Imali smo slučaj da su se ljudi prijavili na adresu Predsjedništva BiH pa su opljačkali Airport Cargo Centar".

Šta je vitalni nacionalni interes?

Zaštita vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda jeste tzv. 'mehanizam' unutar Doma naroda Parlamenta BiH kojim bi se trebalo osigurati da se ni jedna odluka "od vitalnog nacionalnog interesa" ne donese protivno interesima bilo kojeg konstitutivnog naroda.

Ustav BiH ne daje definiciju pojma (entitetski ustavi daju, op.pr.), tj, ne objašnjava šta su to/šta je to vitalni nacionalni interesi u ovoj zemlji, pa državni Ustavni sud ovaj pojam tumači od slučaja do slučaja.

U Federaciji BiH, u Ustavu, postoji definicija. U amandmanu XXVII istaknuto je da su vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda:
- ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti;
- identitet jednog konstitutivnog naroda;
- ustavni amandmani;
- organizacija organa javne vlasti;
- jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka;
- obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno nasljeđe;
- teritorijalna organizacija;
- sistem javnog informisanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije