Visoko sudsko i tužilačko vijeće smijenilo sudiju Dragu Vukovića

Radiosarajevo.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće smijenilo sudiju Dragu Vukovića

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 11. i 12. februara, razriješilo dužnosti sudiju Općinskog suda u Bihaću Dragu Vukovića, javlja Fena.

Odbijanjem žalbe Drage Vukovića kao neosnovane, VSTV BiH je potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije za sudije, kojom je izrečena disciplinska mjera razrješenja od dužnosti.

Ova odluka VSTV-a BiH je konačna, saopšteno je.

U skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH, Drago Vuković je oglašen odgovornim za disciplinske prekršaje iz člana 56. tačka 8. "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti", tačka 9. "donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka", tačka 17. "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća", tačka 19. "namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća".

VSTV BiH je u svojoj odluci također potvrdio stav Drugostepene disciplinske komisije da se jedino donošenjem mjere razrješenje od dužnosti sudije može postići svrha disciplinskog kažnjavanja prema tuženom, te s tim u vezi, preventivno djelovati na druge sudije da svoju dužnost obavljaju u skladu s primjenjivim pravnim pravilima i etičkim kodeksom sudija, koji propisuje da sudija odražava visok nivo profesionalne sposobnosti i obavlja svoju funkciju stručno, savjesno, marljivo i efikasno, odnosno da obavlja svoju funkciju na efikasan i zakonit način, u razumnom roku, navodi se u saopštenju VSTV-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije