Visoko: Promocija zaštite djece od nasilja putem kreativne radionice

Radiosarajevo.ba
Visoko: Promocija zaštite djece od nasilja putem kreativne radionice

(Tekst preuzimamo s Manjine.ba, portala za manjinske i deprivilegovane skupine)

Borba protiv nasilja nad djecom je promovirana putem radionice koja je održana danas u Visokom, u gradskom parku, a u okviru projekta Recimo NE nasilju nad djecom, navodi Fena.

Djeca su putem aktivnosti kreativne radionice kao što su bojanje, crtanje i igre, mogla da nauče o svojim pravima i načinu kako da reagiraju u slučaju zloupotrebe i zlostavljanja.

Cilj radionice je skretanje pažnje javnosti na činjenicu da je oko nas mnogo djece izloženo nasilju a da se na to ne reagira adekvatno. Cilj je i da djeci skrenemo pažnju da ako su u situaciji da neko nad njima vrši nasilje, koje oni možda i ne prepoznaju kao nasilje, bilo da se dešava od njihovih najbližih srodnika, od vršnjaka ili nekih trećih osoba, bez obzira na to da li se radi o fizičkom ili psihičkom nasilju, znaju kako da reagiraju, kome da se jave i koga da zamole za pomoć “ pojasnio je Feni  projekt-menadžer u Centru za promociju civilnog društva (CPCD) Omir Tufo.

Navodi da je kreativna radionica koja je održana u Visokom jedna u nizu radionica koje se u okviru projekta koji vodi Mreža nevladinih organizacija za eliminaciju nasilja nad djecom (NEVAC) organizira u četvrtom gradu. Osim Visokog, radionica je organizirana u Višegradu, Srebrenici i Kotor-Varoši.

Današnja radionica imala  je za cilj i da djecu upozna da neprihvatljiva ponašanja onih koji se nalaze oko njih mogu da prijave nadležnim organima koji su u školi, u centrima za socijalni rad, u policiji ili zdravstvenim ustanovama, te da time pokušamo makar malo da pomaknemo s mrtve tačke stvari koje su zakonodavno riješene na adekvatan način, ali u praksi ne nailaze na adekvatnu primjenu” naglašava Tufo.

Nažalost, dodao je, u čitavom društvu nasilje nad djecom često se tretira kao normalan vaspitni proces što je u većini slučajeva neprihvatljivo.

Moramo raditi na tome da se razdvoji ono što je normalno vaspitanje i strogost prema djetetu od onoga što je generalno defininirano kao nasilje” potcrtao je Tufo.

Ističe da nasilje na djeci ostavlja trajne posljedice i dugoročno, čak i kad oni kao odrasli i zreli ljudi kreiraju unutrašnju strukturu i psihu na loš način, što generalno i na čitavo društvo ostavlja posljedice.

Radovi koje su djeca kreirala tokom održavanja radionice bit će prezentirani danas u 17.00 sati u diskoteci Puls u Visokom i tom prilikom će biti izvršen izbor i nagrađivanje nauspješnijih.

Bit će upriličena i promocija kraćeg filma koji su uradili učenici devetog razreda osnovne škole s radnim naslovom Recimo ne nasilju među djecom. Radi se prvenstveno o vršnjačkom nasilju koje je među djecom također vrlo prisutno.

Recimo NE nasilju nad djecom je regionalni projekt UNICEF-a koji finansira Evropska unija, a koordinira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) koji je član Mreže NVO-a za eliminaciju nasilja nad djecom (NEVAC).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije