Visoka koncentracija arsena u vodozaštitnoj zoni: U opasnosti voda za piće?

Radiosarajevo.ba
Visoka koncentracija arsena u vodozaštitnoj zoni: U opasnosti voda za piće?
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Danijela Kristić

Danijela Kristić (Narod i pravda), dopredsjedavajuća Skupštine KS, predložila je danas zaključak kojim se nadležne institucije obavezuju da hitno pristupe rješavanju problema ispuštanja otpadnih voda s visokim koncentracijama arsena i sulfata bez tretmana direktno u rijeku Željeznicu, koja pripada trećoj vodozaštitnoj zoni.

Naime, KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo je obavijestila Vladu KS, Agenciju za vodno područje rijeke Save i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove da se u zoni izvorišta vode za piće ispuštaju otpadne vode bez tretmana.

Ovo, dodaje se u zaključku, koji je i usvojen, može imati negativne posljedice po zdravstvenu ispravnost vode za piće.

Kako se navodi, ispuštanje otpadnih voda direktno u rijeku Željeznicu se vrši iz Lječilišta Banja-terme na lijevoj obali Željeznice, te iz Termi Ilidža na desnoj obali rijeke.

Predloženi zaključak - undefined

Foto: Facebook: Predloženi zaključak

KJKP Vodovod i kanalizacija je izvrpio analize i ustanovio prisustvo arsena iznad granice.

Zaduženja da se hitno pristupi rješavanju problema upućena su Skupštini KS, Ministarstvu prostornog uređenja, Ministarstvu privrede, Kantonalnoj uprava za inspekcijske poslove i Općini Ilidža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije