Viši sud odlučio: Ejup Ganić u pritvoru do 11. marta

Radiosarajevo.ba
Viši sud odlučio: Ejup Ganić u pritvoru do 11. marta
(Fotoservis)

Arnaut: Ejup Ganić se još nije vidio sa advokatima

Viši sud u Velikoj Britaniji prolongirao je donošenje odluke o puštanju Ejupa Ganića iz pritvora do četvrtka, 11. marta, kako bi sačekali da Srbija dostavi dokaze na osnovu kojih sumnjiči ovog ratnog člana Predsjedništva BiH za zločin u Dobrovoljačkoj ulici, kazala je za Birn Justice Report Emina Ganić.

Pročitajte sve o slučaju Ganić


“Moj otac nije pušten, odluka je prolongirana za četvrtak. Sudija je rekao da nema nijednog dokaza koji je Srbija uspjela predočiti, a na osnovu kojeg su zahtijevali njegovo uhićenje, te s obzirom da nema dokaza, oni su dali priliku Srbiji da ih prikupi”, kazala je Emina Ganić.

Ejup Ganić je 26. februara 2010. godine kratko zadržan na aerodromu u Londonu, nakon čega je 1. marta uhapšen “na osnovu preliminarnog zahtjeva srbijanskih vlasti”. Uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, te mu je određen pritvor do 29. marta.

Na ročištu pred Sudom u Westminsteru Ganić se nije pojavio, a njegovi advokati su tada predložili da bude pušten iz pritvora uz jamstvo od 200.000 funti, što je sud odbio.

Srbijanske vlasti bi u međuvremenu trebale dostaviti potrebnu dokumentaciju o postojanju osnovane sumnje da je Ganić učestvovao u zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, kako bi Sud odlučio da li je moguće izvršiti ekstradiciju, radi daljeg procesuiranja. Osim Srbije, izručenje je zatražila i BiH, zbog postojanja istrage za isto djelo.

bim.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije