Više škola nego đaka u BiH: Učitelji i nastavnici ostaju bez posla

Radiosarajevo.ba
Više škola nego đaka u BiH: Učitelji i nastavnici ostaju bez posla

U školskim klupama u oba bh. entiteta đaka je sve manje, a škole - uglavnom one područne - zatvaraju se, dok učitelji i nastavnici ostaju bez posla.

Ove godine u čak 92 područna odjeljenja osnovnih škola u bh. entitetu RS nijedan prvačić neće sjesti u đačke klupe. Broj đaka se smanjuje i u centralnim školama, pogotovo u manjim mjestima. Primjera radi, 1.300 prvačića je manje nego prije samo devet godina u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, prenosi Radio Slobodna Europa.

Osnovna škola "Rade Marijanac" u Strojicama kod Šipova, na primjer, prije desetak godina brojala je više od 110 učenika.

Danas u tu školu ide duplo manje đaka. Upisana su svega tri učenika u novu školsku godinu, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirko Piljić, direktor O.Š. "Rade Marijanac".

"Seoska područja su bila uvijek područja raseljavanja. Međutim, sada je to malo i aktivnije zato što omladina kada ode u srednju školu, a potom i na fakultet, malo se ko gore vraća. Ja nemam, hvala Bogu, migracija tog poslovnog tipa da ispisuju djecu iz škole, jer su dobili negdje papire u drugim zemljama. Ali, opšteg je tipa. Omladina ne zasniva porodicu gore i odlazi u veće gradove i onda je to problem. Osnovni problem je neformiranje porodice i nerađanje djece", mišljenje je direktora osnove škole u Strojicama kod Šipova.

Ključ u bravu 39 škola

U novu školsku godinu koja je pred nama (2019/2020.) samo u Unsko-sanskom kantonu biće zatvoreno 39 osnovnih škola, najviše područnih. Bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika. Tako je pokazala analiza primjenjivosti pedagoško-normativnih akata s prijedlozima reformi, a utvrdila ju je Komisija pri Ministarstvu obrazovanja Vlade USK.

Zatvaranje škola i smanjenje broja zaposlenih u prosvjeti, direktna je posljedica manjeg broja djece u školama. Prethodnih godina u velikom broju odjeljenja bilo i mnogo manje učenika od zakonskog minimuma, koji podrazumijeva najmanje 18 učenika.

Vlasti Unsko-sanskog kantona najavile su bolne rezove, zbog čega su, kao i zbog kršenja kolektivnog ugovora, prije mjesec dana protestovali prosvjetni radnici ovog kantona. Za septembar su najavili generalni štrajk.

Zehra Hodžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK smatra da će bolnim rezovima vlasti doprinijeti još nižim pedagoškim standardima i novim razlozima za iseljavanje porodica iz Krajine.

"Uzmite budžete Unsko-sanskog kantona od 2014. godine pa sve do danas vidjećete da je 400 radnika manje u obrazovanju u odnosu na 2014. To znači da se smanjuje broj zaposlenih u obrazovanju, što je neminovno i mi smo svjesni toga. Ali, da li treba sada puniti učionice do maksimuma, koji iznosi 32, a recimo u Kantonu Sarajevo je 28 učenika", rekla je Hodžić za Radio Slobodna Evropa.

Trend smanjenja broja učenika prisutan je godinama i postao je hroničan i ozbiljan problem bosanskohercegovačkog društva.

U prve razrede osnovnih škola u bh. entitetu RS ove godine će krenuti oko 9.300 prvačića, podaci su Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije