Više scenarija za početak nove školske godine: Ovako bi đaci mogli u klupe

Radiosarajevo.ba
Više scenarija za početak nove školske godine: Ovako bi đaci mogli u klupe
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / NS: "Obrazovanje ne može biti žrtva vjerskog opredijeljenja"

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez na današnjoj konferenciji za medije je kazao da je obavljeno nekoliko neformalnih razgovora u vezi početka nove školske godine koja bi trebala startati u septembru.

Rekao je da bi se konačna odluka mogla dobiti za desetak dana.

"Nadamo se da ćemo u narednih 10 dana riješiti to pitanje. Ima više scenarija. Jedan je da djeca do 4. ili 5. razreda idu u školu. Druga je da li ćemo ostale razrede u isto vrijeme dati na online nastavu, kombinacija jedne nedjelje online, druge nastava. Treća je da sama odluka roditelja bude relevantna", kazao je Čerkez.

On je rekao da je bitno pridržavati se propisanih mjera. 

"Mjere su jasne. Mora biti distanca. Provjetravanje, kraći boravak u učionicama, dezinfekcija, nastavnici moraju raditi u punoj zaštitnoj opremi", rekao je Čerkez.

Podsjetimo, kako je za Radiosarajevo.ba rekla ranije i Nadija Bandić iz Ministarstva nauke i obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovin, donošenje odluke o načinu realizacije nastave u septembru vrlo je kompleksan zadatak koji podrazumijeva prije svega spregu između obrazovanja i zdravstva i određivanje kriterija strateškog odlučivanja.

„Naime, kantonalni ministri obrazovanja koji jesu nadležni za donošenje krajnje odluke prate i poštuju odluke koje donose Krizni štabovi i svi scenariji za sve segmente odgoja i obrazovanja u narednom periodu bit će prilagođeni njima“, istaknula je Bandić. 

Prema njenim riječima, ulažu se veliki napori da svaka donesena odluka bude u interesu djeteta.

I ona je potvrdila ranije da postoji više scenarija za početak nove školske godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije