Učesnici Moto-maratona stigli u Potočare: “Da se ne zaboravi i ne ponovi”

Radiosarajevo.ba
Učesnici Moto-maratona stigli u Potočare: “Da se ne zaboravi i ne ponovi”
FOTO: AA / Više od 500 učesnika Moto-maratona stiglo u Potočare

Nešto više od 500 učesnika 8. Internacionalnog moto-maratona Srebrenica 2019. pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi” stiglo je danas u Potočare kako bi prisustvovali komemoraciji u povodu obilježavanja 11. jula, 24. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Motoristi prošli kroz Sarajevo na putu ka Potočarima

Po osmi put motoristi iz gotovo cijele Evrope učestvovali su u Moto-maratonu za Srebrenicu u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Na ovaj način, kako su kazali organizatori, šalju poruku mira i odaju počast stradalima u Srebrenici. Motoristi su jutros sa Ilidže krenuli ka Memorijalnom centru Potočari, a njihova prva stanica bilo je Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Učesnici Moto maratona Srebrenica, njih više od 500, nakon defilea kroz Sarajevo, u popodnevnim satima uputili su se ka Memorijalnom centru Potočari.

Na putu prema Srebrenici motoristi su zastali u Kladnju, Vlasenici, te Konjević-Polju, gdje su posjetili nanu Fatu Orlović.

Motociklistički maraton krenuo je jučer iz Bihaća, a u Sarajevo su stigli predveče gdje su kampovali. Oni su na jučerašnjoj ruti svratili u Kozarac i Korićanske stijene, gdje su odali počast poginulim borcima i šehidima. U Travniku su im se pridružili motoristi iz Zagreba.

Ovo je osmi pohod motorista iz Bihaća za Srebrenicu, koji iz godine u godinu okuplja sve više učesnika iz cijelog svijeta i koji će se, prema najavama organizatora, održavati svake naredne godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari 11. jula ove godine biće ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije