Više od 13.000 otpuštenih bh. radnika čeka prava

Radiosarajevo.ba
Više od 13.000 otpuštenih bh. radnika čeka prava


Ministarstvo civilnih poslova izradilo je Informaciju o realizaciji aktivnosti iz Akcionog sa prijedlozima zaključaka u vezi sa rješavanjem radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz Bosne i Hercegovine koji su bili zaposleni u Hrvatskoj, a u periodu od 1991. do 1995. godine otpušteni su s posla, sa predloženim zaključcima, potrdila je Feni glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj.

Po njenim riječima, u skladu sa usvojenim Planom mjera urađena je analiza stanja sa brojčanim pokazateljima o ovoj kategoriji oštećenih radnika.

Utvrđeno je da se službama za zapošljavanje na području BiH prijavilo 13.636 oštećenih radnika i to: u Federaciji BiH 3.961, a u Republici Srpskoj 9.548, a u Brčko Distriktu BiH 127 radnika.

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 23. januara razmotrilo i usvojio Informaciju o realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana za prevazilaženje posljedica pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji, a u vezi sa rješavanjem radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz Bosne i Hercegovine, koji su bili zaposleni u Hrvatskoj u periodu od 1991. do 1995.

Na toj sjednici, ministar vanjskih poslova BiH je zadužen da donese odluku o imenovanju delegacije sastavljene od predstavnika Vijeća ministara koji će izvršiti neophodne pripreme i stupiti u kontakt i pristupiti pripremnim pregovorima na ekspertnom nivou radi rješavanja radnopravnog i socijalnog te kategorije bh. državljana.

Zaključeno je također da sastav delegacije za pregovore treba da obuhvata predstavnike Ministarstva spoljnih poslova BiH, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i predstavnike udruženja građana BiH otpuštenih radnika iz Republike Hrvatske.

Kako je najavljeno Ministarstvo vanjskih poslova BiH će po završetku ekspertnih pregovora pokrenuti proceduru za zaključivanje sporazuma sa Hrvatskom o načinu rješavanja statusa radnika koji su tokom rata otpušteni u toj susjednoj zemlji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije