Vinko Puljić na Svetoj misi: Dolaskom na groblja postajemo svjesni svoje smrtnosti (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Vinko Puljić na Svetoj misi: Dolaskom na groblja postajemo svjesni svoje smrtnosti (FOTO)
/ Foto: AA

Katolički blagdan Svih svetih obilježen je danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency..

Nekoliko stotina vjernika okupilo se na groblju "Sveti Josip" u Sarajevu, kako bi obišli grobove svojih najmilijih, položili cvijeće i pomolili se za njihove duše.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je svetu misu, a u obraćanju vjernicima kazao je da će danas i sutra mnogi posjetiti grobove svojih najmilijih te se moliti i zapaliti svijeće.

"Drago mi je da ljudi ipak nisu izgubili taj osjećaj poštivanja svojih pokojnika. Trebalo bi unijeti u javno mnijenje poštivanje svih robova. Da istinski u ljudima bude ta humana i vjernička nota, poštivati grobove svih pokojnika bez obzira na vjeru i naciju. Da u ljudima bude taj osjećaj poštivanja grobova", pojasnio je Puljić.

Pojasnio je da je na dan Svih svetih, kada se moli za one koji su proslavljeni, i Dušni dan kada se moli za duše u Čistilištu.

Kardinal Puljić je dodao da čovjek dolaskom na groblja gdje želi izraziti zahvalnost pokojnima i sam postaje svjestan svoje smrtnosti, ograničenosti.

"Jednoga dana ćemo doći oči u oči s Bogom, od toga se ne možemo sakriti, svi će doći bez obzira vjerovali li ili ne", pojasnio je Puljić.

Prema njegovim riječima, valja na ovoj zemlji imati cilj, jer je beznadežno putovati, a nemati cilja.

"Naš pohod groblju, dok izražavamo poštovanje zemljinim ostacima naših predaka mi postajemo svjesniji sebe, svog života, prolaznosti, ali želim vidjeti i taj kraj. Kraj nije smrt. I poslije smrti postoji život", pojasnio je Puljić.

Kako je kazao, vjera nosi svjetlo.

"Nije slučajna ta svijeća koju palimo. To je taj Krist uskrsli, svjetlo svijeta. To cvijeće je simbol života za koji se mi opredjeljujemo. Dok smrt gledamo u oči, mi želimo vjerovati i živjeti za život, život vječni", pojasnio je Puljić.

Dva blagdana - Svih svetih i Dušni dan mogu se nazvati zajedničkim danom zahvalnog sjećanja. Već sutra katolički vjernici će obilježiti Dušni dan.

Svetkovina Svi sveti se obilježava od IV stoljeća, ali je tek 835. godine papa Grgur IV odredio da Katolička crkva diljem svijeta obilježava u spomen na sve svete mučenike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije