Vinko Papak optužen za ratni zločin u Prozoru

Radiosarajevo.ba
Vinko Papak optužen za ratni zločin u Prozoru

Tužilac Regionalnog tima broj V Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Vinka Papka, rođenog 25.05.1972. godine u mjestu Kolašin, Republika Crna Gora, stalno nastanjenog u opštini Prozor, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optužnica ga tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Brigade "Rama" HVO-a, na području opštine Prozor, u periodu od početka juna do kraja avgusta 1993. godine, lično, sam ili sa drugim pripadnicima HVO-a, sudjelovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, sudjelujući u zajedničkom planu i doprinoseći ostvarenju zajedničkog cilja lišavanja drugih osoba života, kao i nezakonitom zatvaranju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju i prisilnim nestancima, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da je optuženi Papak, u prvoj polovini mjeseca jula 1993. godine, zajedno sa nekoliko pripadnika HVO-a, sudjelovao u vojnoj akciji sa ciljem protuzakonitog zatvaranja civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, među kojima je jednom civilu oduzeo fizičku slobodu i transportovao ga, zajedno sa ostalim muškarcima bošnjacima u zatvor u Srednjoškolskom centru u Prozoru.

U istom periodu, optuženi Papak je sudjelovao u teškom oduzimanju fizičke slobode više desetina civila bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno protjerani iz svojih domova iz mjesta Gračanica i Čelice i dovedeni u mjesto Paroš, a potom ih je sve zajedno, žene i djecu, protupravno zatvorio u kuću, a potom i u mjesnu džamiju u selu Skrobučani.

Kako se navodi u optužnici, u večernjim satima, u mjestu Lug, optuženi Papak je zajedno sa još jednim pripadnikom HVO-a, sudjelovao u pljačkanju i paljenju imovine u vlasništvu osoba bošnjačke nacionalnosti, na način da je protupravno otuđio imovinu a potom kuću zapalio.

Optuženi se također tereti da je zajedno sa više pripadnika HVO-a, sudjelovao u paljenju kuća u vlasništvu osoba bošnjačke nacionalnosti u mjestu Munikoze, tako što je išao od kuće do kuće i iste palio, a potom se udaljavao sa lica mjesta.

Kako se dalje u optužnici navodi, optuženi Vinko Papak je dana 03. 08. 1993. godine, u večernjim satima, zajedno sa još dvojicom pripadnika HVO-a, izveo iz zatvora "Srednjoškolskog centra" u Prozoru, pet bošnjačkih zatvorenika, koje su u putničkom motornom vozilu marke "Lada", u namjeri da ih ubiju, odvezli na smetljište "Duška kosa", gdje su zaustavili vozilo i sa uperenim puškama u njihova tijela, naredili jednom zatvoreniku da stane na ivicu strmine kanjona, a drugom da stane pored njega, da bi, u jednom momentu, jedan od zarobljenika naglo skočio niz strminu, kotrljajući se kroz smetljište, gdje je uspio izbjeći puščanu vatru koja je otvorena na njega i spasiti svoj život, dok ostala četvorica, od tog trenutka, nikada više nisu viđena niti su njihova tijela ikada pronađena.

Optužnica Tužilaštva BiH, tereti optuženog da je dana 15. 07. 1993. godine u ranim jutarnjim satima, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, sudjelovao u pratnji oko 500 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su iz zatvora lociranih na području grada Prozora transportovani u pravcu Ljubuškog, a zatim u logor Dretelj kod Čapljine, koje su tokom čitavog puta mučili i zlostavljali, a najviše među njima pet muškaraca bošnjaka, nanoseći im snažne fizičke i duševne boli, tako što su ih tukli nogama i palicama po glavi, stomaku i prsima, od kojih udaraca je, između ostalih, jedan od njih izgubio svijest.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije