Vinko Martinović Štela danas pušten na slobodu

0
Radiosarajevo.ba
Vinko Martinović Štela danas pušten na slobodu
Foto: Arhiv / Vinko Martinović Štela

Vinko Martinović Štela koji je uhapšen jučer u Mostaru, danas je odlukom Suda BiH pušten na slobodu uz mjere zabrane.

Martinovića su jučer uhapsili pripadnici SIPA-e po potjernici Hrvatske koja ga tereti za ubistvo medicinske sestre Jasmine Đukić, koje se dogodilo u Mostaru 1996. godine.

Odmah nakon hapšenja, Martinović je prebačen u Sud BiH, a danas je nakon ročišta pušten da se brani sa slobode.

On je hrvatskom pravosuđu nedostupan od 2016. godine, kada je samo nekoliko sati prije izricanja presude u slučaju ubistva Jasmine Đukić pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, u Mostar gdje se nalazio proteklih pet godina.

Ko je Štela?

Rođen je 1963. u Mostaru. Kako se navodi u haškoj optužnici, bio je zapovijednik HOS-a u Mostaru 1992. godine, a kasnije je prešao u Kažnjeničku bojnu, gdje je bio komandant podjedinice ATG "Mrmak", čije je ime kasnije promijenjeno u "Vinko Škrobo".

Neki svjedoci haškog tužilaštva Štelu će u svojim iskazima opisati kao problematičnog prijeratnog sitnog kriminalca koji je dio svoje mladosti proveo i po popravnim domovima. A onda je došao rat.

Ubistvo za koje mu se sudilo čak četiri puta - neki će opisati kao zločin onih kojima najbolje pristaje epitet "psi rata".

"U ratu je im’o izrazito zločinačku ulogu kao zapovjednik jedinice ‘Mrmak’. Inače, on je ‘operis’o’ po samom centru grada najčešće. Njegova jedinica je praktično tu ostala netaknuta jer iz te jedinice je samo Vinko Martinović-Štela otiš’o. Drugi ljudi koji su s njim sudjelovali ili koji su po nalogu njegovom direktno ubijali nisu uopće procesuirani ni na sudovima ovdje u BiH, a za Haag su oni bili ‘sitne ribe’, da se izrazim tako žargonski, tako da praktično Vinko Martinović Štela ima i dalje svoju jedinicu", opisao je na suđenju u Haagu njegovu ulogu u ratnim zločinima jedan svjedok na suđenju.

I dok je Haški tribunal zauzeo stav da je Štela kriv za ratne zločine, na hrvatskim je sudovima Štela bio na klackalici.

On je, ipak, tvrdio da je žrtva namještaljke iz najviših političkih krugova, kao i žrtva "krunskog svjedoka" Đine Zekana.

Nakon ubistva Đukić...

I dok je za zločine pred Haagom odgovarao i kaznu odslužio, po izlasku iz zatvora čekalo ga je još jedno suđenje za ubistvo Jasmine Đukić.

Dolazio je na rasprave, ali na objavu presude 2016. na zagrebački Županijski sud nije došao.

Sutkinja Rahela Valentić osudila ga je na sedam godina zatvora.

Štela je očito želio izbjeći hapšenje jer, nakon što je u januaru 2012. godine izašao iz talijanskog zatvora nakon odsluženja dvije trećine haške kazne, samo dva mjeseca kasnije uhapšen je na graničnom prijelazu Mali Prolog prilikom ulaska u Hrvatsku i ponovo pritvoren zbog ubojstva u Mostaru, a suđenje je dočekao u zatvoru u Remetincu.

S tom razlikom što ga se teretilo ne za ubistvo iz koristoljublja, nego za tzv. obično ubistvo, piše Jutarnji.hr.

Od tada je prošlo punih devet godina. Vinko Martinović-Štela opet je čuo zveket lisica na svojim rukama. Zašto opet, sigurno se pita dok s neizvjesnošću čeka hoće li još jedno desetljeće svog života provesti iza rešetaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije