! / Vijećnica u bojama zastave Turske povodom Dana nacionalnog jedinstva

15. 07. 2021. u 21:31:00 Anadolija

Shares: 0

Sarajevska Vijećnica je večeras osvijetljena bojama zastave Republike Turske u povodu obilježavanja pete godišnjice pokušaja puča terorističke organizacije FETO-a u Turskoj na današnji dan 2016. godine.

U Republici Turskoj i u brojnim državama u svijetu danas se održavaju razni programi u povodu godišnjice pokušaja puča u Turskoj.

U Bosni i Hercegovini kao i u drugim državama Balkana također je brojnim aktivnostima i sadržajima odata počast šehidima koji su dali živote u noći 15. jula 2016. godine.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjene 2.734 osobe.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (12)