Vijeće roditelja KS: Pojedini poslodavci ne dopuštaju plaćeno odsustvo roditeljima

Radiosarajevo.ba
Vijeće roditelja KS: Pojedini poslodavci ne dopuštaju plaćeno odsustvo roditeljima
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdala je preporuke u vezi sa postupanjem poslodavaca i radnika, prema kojima je, između ostalog, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike preporučeno da se „radnicima, roditeljima malodobne djece do 10 godina, treba omogućiti odsustvo u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu“. Vlada FBiH također je donijela i Odluku o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID – 19) na području Federacije BiH.

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo u posljednjih 24 sata, zaprimilo je veliki broj pritužbi, molbi i zahtjeva, koji se tiču odsustva roditelja malodobne djece.

„Naime, pojedini poslodavci odbijaju svojim zaposlenicima koji imaju malodobnu djecu do 10 godina odobriti plaćeno odsustvo, pod izlikom da je u pitanju preporuka za postupanje, te da ista za navedene nije pravno obvezujuća. Ovakvim postupanjem roditelji su dovedeni u bezizlaznu situaciju, jer ne mogu sebi priuštiti da ostanu bez posla, a s druge strane nemaju kome povjeriti djecu na čuvanje“, saopćili su iz Vijeća roditelja KS.

„Imajući u vidu naprijed navedeno, a posebno ozbiljnost novonastale situacije u kojoj smo se svi našli, predlaže se da nadležno ministarstvo i/ili organ uprave i/ili upravnih organizacija FBiH i/ili Kantona Sarajevo ODMAH izda NAREDBU koja će biti obvezujuća za poslodavce, a kojom će se omogućiti plaćeno odsustvo jednom od roditelja malodobne djece do 10 godina. Isto omogućiti roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom, bez obzira na dob djeteta. Poseban apel upućujemo poslodavcima da imaju razumijevanja prema radnicima roditeljima, a posebno roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom“, poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije