Vijeće ministara za dvadeset dana

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara za dvadeset dana


Ako je vjerovati Nikoli Špiriću, aktuelnom, tehničkom državnom premijeru, nova državna vlast u BiH neće biti formirana do kraja godine. Ako je, pak, vjerovati Draganu Čoviću, Vijeće ministara može biti formirano u narednih dvadeset dana.

Lider HDZ-a kazao je za Dnevni avaz da je postigao dogovor sa liderima SDA i SDP-a, Sulejmanom Tihićem i Zlatkom Lagumdžijom, o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu.

Dogovor su navodno potvrdila i predsjedništva stranaka, a vlast će u ovim kantonima činiti SDA, SDP, HDZ i HDZ 1990. Po Čoviću je ovaj, kantonalni, dogovor dosada sukobljenih stranaka uvod i u formiranje vlasti na državnom nivou, a možda i u rekonstrukciju Vlade FBiH.

„Mostar i Travnik, evidentno, bili su kamen spoticanja. Do kraja idućeg tjedna potrebno je zakazati županijske skupštine. To je preduvjet da ozbiljno privodimo kraju i ostali dio priče. Ako u narednih sedam dana bude završena priča na županijskoj razini, mislim da u dvadesetak dana možemo završiti i Vijeće ministara BiH“, kazao je za Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije